Erdély legkomolyabb korrupciós pere túl nagy falat az ügyészeknek

Képzeljék el, hatvan (60!) lakással fizethették le az egyik Szeben megyei polgármestert.

Hirdetés

Felfoghatatlan, hogy hét év alatt nem sikerült felgöngyölíteni Erdély egyik legnagyobb korrupciós ügyeként emlegetett Măricuţa-dossziét, mely azzal érdemelte ki ezt a jelzőt, hogy az okozott kárt nem kevesebb, mint 114 millió euróra becsülték fel. Most sem amiatt került újra elő, mert előrelépés történt volna, mindössze annyi a fejlemény, hogy a gyulafehérvári DNA kénytelen volt átpasszolni Bukarestnek az ügyiratot. Az indok:

Gyulafehérváron nincs ügyész, aki végére tudna járni az ügynek.

A Szeben megyei Sellenberk (Şelimbăr) volt polgármestere, Daniel Măricuţa elleni eljárást hét évvel ezelőtt indították. A tárgyalások egy éve futottak zátonyra, azóta semmilyen előrelépés nem történt. A kihallgatások már rég lezajlottak, meghallgatták a szakértőket és kielemezték az ellenőrző szakvéleményeket is. Mivel nagy volt a csend az ügy körül, a sajtó magyarázatot kért Crin Bologa korrupcióellenes főügyésztől, aki némi habozás után közölte, hogy

az ügy komplexitására és a ügyészhiányra való tekintettel az eljárást átvette a központi DNA.

Măricuţa-dosszié akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2015 októberében az ügyészek házkutatást tartottak a sellenberki polgármesteri hivatalban és több érintett személynél. A Nagyszebentől négy kilométerre található, hétezer lakost számláló településen komoly ingatlanfejlesztési beruházások történtek, ezt kihasználva Daniel Măricuţa volt polgármester kierőszakolta a befektetőktől, hogy néhány lakást adományozzanak az önkormányzatnak. Természetesen

senki sem követte, hogy a lakások milyen célt szolgáltak, kihez kerültek a továbbiakban

A nyomozás során kiderült, hogy Daniel Măricuţa minden építési engedélyért folyamodó ingatlanbefektetőt arra kötelezett, hogy egy bizonyos számú lakás tulajdonjogát adja át az önkormányzatnak. Ellenkező esetben nem kapták meg a szükséges engedélyeket.

Hirdetés

A DNA szerint egy 17 emeletes ingatlan-együttes építésekor összesen 60 lakással fizették le a polgármestert, ezek felbecsült értéke 114 millió euró volt.

Vajon Bukarestben hány éven belül sikerül a végére járni egy ekkora ügynek?

Hirdetés