Ennyit költ a tanulmányainkra az állam, és ennyit fizetünk vissza „hálából” adók és illetékek formájában életünk során

Érdekes tanulmány arról, mennyibe kerül egy állampolgár képzése, és hogyan éri ez meg.

Hirdetés

Igencsak megéri az államnak, hogy – elvileg – ingyenes oktatást biztosít mindenki számára, beleértve a mesteri diploma megszerzését is – ez derül ki egy most nyilvánosságra hozott tanulmányból.

A Deloitte Románia által végzett kutatás szerint az állam átlagosan 168 000 lejt költ egy személy képzésére az óvodától a mesteri diploma megszerzéséig.

Ez azonban nem ajándéknak tekinthető, hanem befektetésnek.

Ha ugyanis az illető a végzettségének megfelelő munkakörben képes elhelyezkedni, akkor élete során ezt sokszorosan visszatéríti, mivel

nagyjából 1,45 millió lejt fizet vissza az államkasszába adók és illetékek formájában.

Mindez annyit jelent, hogy minden egyes befektetett lej nyolc lejt fial, ami azért nem rossz megtérülési arány, még ha meglehetősen hosszú távú is.

Ugyanakkor természetesen ez az ideális állapot, hiszen nem mindenki szerez egyetemi diplomát, sőt érettségiig sem mindenki jut el.

Így aztán ha valaki csak általános iskolát végzett, és munkanélküli, rá átlagosan 90 000 lejt költ az állam élete során.

Az, hogy valaki mennyivel járul hozzá az államkasszához, nagyban függ a képzettségi szintjétől.

Hirdetés

Egy általános iskolai végzettséggel rendelkező személy évi 10 363 lejt fizet be átlagosan az államkasszába adók és illetékek formájában, de szakközépiskolai diplomával ez már 20 517, egyetemi oklevéllel pedig már több mint 40 000 lej.

Ezek persze csak átlagos adatok, és arra az esetre vonatkoznak, ha valaki a felsőfokú diplomájának megfelelő pozíciót tud megcsípni, nem pedig arra, ha valaki a bölcsészdiplomájával ételfutárként vagy biztosítási ügynökként lót-fut.

De azért jelzi, hogy megéri tanulni.

Még az állam számára is.

Hirdetés