Ennyi volt: véget ért a Dăncilă-éra a szociáldemokratáknál

Persze a volt miniszterelnök nem önszántából mondott le a pártelnöki tisztségről.

Hirdetés

Pünkösdinek bizonyult Viorica Dăncilă királysága a Szociáldemokrata Párt (PSD) élén: a pártelnök megsemmisítő veresége az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában egyúttal azt is jelentette, hogy a párt vezető politikusai lemondásra kényszerítették.

Dăncilă kedd estére hívta össze a párt országos végrehajtó testületét, hogy megvitassák a választás eredményét – amely minden idők legrosszabb választási szereplése volt egy PSD-s jelölt számára –, és bár először azt mondta: nem hajlandó lemondani, hiszen a kongresszus választotta meg, és csakis egy újabb kongresszus válthatja le, végül engedett a közhangulatnak, és a kedd éjszakába nyúló ülésen bejelentette a lemondását.

Igaz, a közhangulat nem magától alakult ki, hanem Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata elnöke szította, aki már hétfőn közölte: szembe kell nézni a vereséggel, és újra kell indítani a pártot.

Ezért egyrészt az elnök leváltásáért lobbizott a megyei szervezetek elnökeinél, majd magánál Dăncilánál is, akit végül nagy nehezen sikerült rávennie, hogy lemondjon. Cserében várhatóan megkapja a PSD nőtagozatának és a párt Teleorman megyei szervezetének elnöki tisztségét – és még egy biztosan befutó hely sem kizárt a párt parlamenti listáján a soron következő választáson.

Dăncilă helyett ideiglenesen Ciolacu vezeti a pártot.

Hirdetés

Dăncilă szerint lemondása „egyoldalú” döntés volt, és azzal próbált védekezni a pocsék eredmény miatt, hogy ő mindent megtett, amit tudott, ennek nyomán pedig a párt a 2016-os parlamenti választáson elért eredményhez hasonló eredményt ért el.

Dăncilă Liviu Dragnea akkori PSD-elnök május végi bebörtönzése után került a PSD élére, vagyis pártelnöki mandátuma nem tartott sokáig – de mégiscsak bekerül a történelembe, mint Románia első női miniszterelnöke, aki októberi megbuktatásáig 2018 elejétől állt a kormány élén.

Mostantól viszont ismét meg kell szoknia a második vonalas státust.

Hirdetés