Ennyi egészségügyi dolgozót oltottak már be koronavírus ellen

Viszonylag sokat, de még mindig nem eleget.

Hirdetés

Az egészségügyi dolgozók körében lényegesen nagyobb a koronavírus elleni átoltottság, mint a lakosságéban, de azért még bőven van tennivaló – ez derül ki a Sanitas egészségügyi szakszervezet hétfői adataiból.

Az biztató, hogy az egészségügyben dolgozó alkalmazottak több mint 60 százaléka védett: 60,14 százalék kapott legalább egy oltást, vagy esett át a fertőzésen az utóbbi hat hónapban, így szerezve antitesteket.

A legjobb az átoltottság az orvosok körében: ők több mint 70 százalékban védettek, miután 68,52 százalékuk legalább egy oltást már megkapott, 2,84 százalékuk pedig az elmúlt 180 napban megfertőződött.

Az asszisztensek körében is egész jó a helyzet, bár azért nem annyira fegyelmezettek, mint az orvosok.

A kimutatás szerint 55,28 százalékuk már legalább egy vakcinát megkapott, és 4,07 százaléknyian vannak azok, akik úgy váltak védetté, hogy az elmúlt hónapokban átestek a fertőzésen.

Az egyéb kategóriájú kórházi dolgozók – gyógyszerészek, biológusok, vegyészek, fizikoterapeuták, kinetoterapeuták – is több mint 50 százalékban átoltottak.

Hirdetés

Konkrétan 53,81 százalékuk már felvette az oltást, 5,12 százalékuk pedig fertőzés útján szerzett antitesteket.

Persze ez még mindig nem elég a közösségi védettséghez, amihez legalább 70 százalékos átoltottság kellene, bár a szakemberek azt mondják, a most terjedő, sokkal fertőzőbb delta variáns miatt már inkább a 80 százalék játszik.

A kimutatás aktualitását az adja, hogy hamarosan nagyon fájni fog az élet azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nem oltatják meg magukat. Az egészségügyi minisztérium ugyanis azt tervezi, hogy nekik bizonyos időszakonként kötelező koronavírus-tesztet kell végeztetniük.

Amit saját zsebből kell majd kifizetniük, mert a felelőtlenséget nem lehet ráterhelni az adófizetőkre.

Hirdetés