Embereket sodort el a hirtelen jött ár, tizenkét munkás egy pótkocsin rekedt

Az ország 18 megyéjében, közel félszáz településen volt szükség a katasztrófavédelem beavatkozására az elmúlt 24 órában.

Hirdetés

Mozgalmas éjszakát tudhatnak maguk mögött a katasztrófavédelmi főfelügyelőség munkatársai: 18 megye 49 településén volt szükség a beavatkozásukra. Főleg az ország keleti és délkeleti részén okozott bajt a hirtelen leszakadó, nagy mennyiségű csapadék. Az erdélyi megyék közül Kovászna, Hargita és Szeben megye érintett.

Bákó megyében egy 70 éves embert sodort el az ár, miután beszakadt alatta egy átjáró. Őt még keresik. Egy másik, szintén elsodort Neamț megyei férfit már csak holtan találtak meg. A Kászon áradása gondot okozott a Bákó megyei Kászonmonostoron is, ahol hat ház evakuálására volt szükség.

Rendkívüli helyzet állt elő a Vrancea megyei Nereju településen: tizenkét munkás egy pótkocsin töltötte az éjszakát, mert nem volt hová meneküljenek a hirtelen jött ár elől. Csak szombat hajnalban folytatódhatott a mentési akció az elszigetelt, erdővel övezett hegyvidéki területen.

Bukarestben tíz házat, 116 udvart, 15 pincét és 22 utcát lepett el a víz, 15 fa dőlt ki, aminek a következtében összesen 7 gépjárműben keletkezett kár.

Három országúton állt le a forgalom egy időre Bákó, Dâmboviţa és Szeben megyében, ugyanakkor több mint ötezer fogyasztó maradt áram nélkül Botoșani, Hargita és Neamț megyében.

Hirdetés

A katasztrófavédelem azt javasolja a lakosságnak, hogy tisztítsák meg a csapadékvíz elvezetésére szolgáló árkokat és csatornákat. Ha egy patak vagy folyó vízhozama hirtelen emelkedni kezd, akkor kerülni kell a partot, és semmilyen formában nem ajánlott átkelni a vízen. Viharos szél esetén érdemes zárt, védett helyen maradni, és távol maradni a fáktól, reklámpannóktól, villanyoszlopoktól, stb.

A meteorológusok egyébként szombat 12 és 23 óra közötti periódusra narancs színű figyelmeztetést tettek közzé az ország keleti, déli és délkeleti megyéire, a veszély tehát nem múlt el.

Hirdetés