Elveszik a sofőrök kedvét attól, hogy Kolozsvár belvárosában parkoljanak

Az önkormányzat két legyet üt egy csapásra a durva drágítással: több pénzt szed be a díjakból és csökkenti a parkolóhiány gondját, ráadásul úgy, hogy ez egy lejébe sem kerül.

Hirdetés

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki hosszabb ideig szeretne parkolni Kolozsvár belvárosában. Az I-es és II-es besorolású övezetben 25-50% között emelkednek a parkolási díjak, ennek megfelelően:

  • a szűkebb értelemben vett városközpontban (I-es övezet) 30 percért 4 lejt, 1 óráért 8 lejt, 2 óráért már 16 lejt kell majd leperkálni a parkolásért,
  • míg a tágabban értelmezett városközpontban (II-es övezet) 1 óráért 3 lejt, 2 óráért 6 lejt, 4 óráért 12 lejt dobhatnak be a sofőrök az automatákba.

Nem túl meglepő ez a drágítás, hiszen Emil Boc polgármester már egy jó ideje ígérgeti, hogy elveszi a sofőrök kedvét attól, hogy a belvárosban parkoljanak. Az önkormányzat célja leszoktatni a kolozsváriakat az indokolatlan autóhasználatról, ennek érdekében fejlesztik a tömegközlekedést, biciklisávokat hoznak létre, egyirányusítanak, és nem utolsó sorban drágítanak a parkoláson.

Az utóbbi időben meglehetősen autóellenes álláspontot képviselő elöljáró egy rádióinterjúban fejtette ki: azt akarják kiküszöbölni, hogy a kolozsváriak egész nap ottfelejtsék autóikat a belvárosban, ráérősen elfoglalva a helyet azok elől, akik csak rövid időre, legfeljebb 1-2 órára parkolnának le. Boc szerint kolozsvári sajátosság, hogy a teraszokon időt töltő srácok a „mercijeiket” a belvárosi parkolóban dekkoltatják, nem törődve azzal, hogy a parkolóóra ketyeg. A világon sehol máshol nincs ilyen, állítja.

A városnegyedekben egyébként a 2020-as inflációnak megfelelően, 3,8%-kal növekednek a parkolóbérlési és parkolási díjak.

Minderről január 25-én 16 órakor szerveznek online közvitát, a részletekről itt olvashat bővebben.

Hirdetés