Előkészíthetik a zsebkendőt Orbanék, egyre inkább úgy néz ki, idén nem választunk törvényhozókat

Az alkotmánybíróság jól áthúzta a liberálisok terveit, most Iohannis pályáján pattog a labda. Emelje föl a kezét, aki izgul!

Hirdetés

Bő két héttel ezelőtt az alkotmánybíróság kifogástalannak ítélte azt a jogszabályt, miszerint a parlament ezentúl saját hatáskörben dönthet a választások időpontjáról – a keszekusza történetet itt foglaltuk össze –,

a frissen közzétett indoklás viszont tovább bonyolítja a liberális kormány terveit.

Ebben a taláros testület többek közt kimondja, a parlament december 20-án lejáró mandátumát további három hónappal meg lehet hosszabbítani, mi több, a tárgyalt törvény kihirdetése gyakorlatilag lenullázza azt a kormányhatározatot, amely szerint a parlamenti választásokra december 6-án kellene sort keríteni.

A gond csak az, hogy az új jogszabály szerint az újabb dátumot a voksolás előtt legalább 60 nappal kell kijelölni, tehát

nagyon úgy tűnik, hogy idén nem szavazunk (a parlament mandátuma 67 nap múlva jár le).

Itt persze nincs vége a történetnek, Klaus Iohannis államfőnek – aki minden sajtótájékoztatóján leszögezi, hogy hallani sem akar a választások elhalasztásáról – 10 napja van arra, hogy kihirdesse, vagy visszaküldje a parlamentnek a törvényt.

Hirdetés

Arról is írtunk már korábban, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) holdudvarába tartozó Adrian Dohotaru független képviselő már be is nyújtotta a szenátusban azt a törvénytervezetet, amely értelmében a parlamenti választást jövő év március 14-ére halasztanák.

Egyértelmű egyébként, hogy mire megy ki a játék:

míg a PSD népszerűsége folyamatosan csökken – ezért játszanak időhúzásra –, a közvélemény-kutatások a Nemzeti Liberális Párt (PNL) toronymagas előnyét mutatják, számukra azért sürgős a voksolás, hogy többségbe kerüljenek a parlamentben.

Hirdetés