Elkezdték hazahozni Izraelből a román állampolgárokat, balesetben halt meg egy korrupt orvos – vasárnapi hírmix

A Filmtettfeszten pedig egy, a székelyföldi medvetámadásokról szóló alkotásé lett a fődíj és a közönségdíj is.

Hirdetés

Megkezdődött az Izraelben tartózkodó román állampolgárok kimenekítése

Bár szombaton még bizonytalan volt, hogyan és mikor jutnak haza az időközben hadiállapotot hirdető Izraelből az ott tartózkodó román állampolgárok, hiszen az ottani reptereket az akkori hírek szerint lezárták a hatóságok, vasárnapra virradóra a kormány által bérelt két Tarom-gép máris hazaszállított 346 román állampolgárt. Az utazási irodák országos szövetsége (ANAT) vasárnapi közlése szerint összesen mintegy 900 román állampolgár tartózkodott Izraelben a Hamász szombati támadásakor – Marcel Ciolacu miniszterelnök aznap még közel 800-ról beszélt. Radu Filip, a külügyminisztérium szóvivője vasárnap közölte: válságstábot állítottak fel, ugyanakkor a Tel-Aviv és Bukarest között közlekedő direkt járatokat nem korlátozzák, ezekre jegyet válthatnak azok, akik haza szeretnének jönni. A külügy ugyanakkor várhatóan további Tarom-járatokat küld az ott rekedt román turisták után. Őket arra kérték, hogy vegyék fel a kapcsoltat a tel-avivi nagykövetség vagy a ramallahi konzulágtus munkatársaival, akik folyamatosan tájékoztatni fogják őket a fontos tudnivalókról, illetve a Románia felé tartó repülőjáratokról. Két Fehér megyei zarándokcsoport – összesen csaknem 80 ember – a háborús övezetben, Jerikóban, illetve Betlehemben rekedtek – őket várhatóan hétfőre virradóra menekítik ki a térségből. A külügyminisztérium ismét felszólított mindenkit, aki Izraelbe készült, hogy halassza el az utazást, és tájékozódjon az ottani eseményekről. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter bejelentette: a román kormány szükség esetén kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek.

Közúti balesetben halt meg egy korrupcióval gyanúsított orvos

Vasárnap reggel a Bukaresthez tartozó Otopeniben, a DN1-es országúton egy vasúti felüljáró tartószerkezetének csapódott, és meghalt a Marius Nasta Kórház orvosa, Cornel Petreanu. Őt és a kórház további hat orvosát nemrég igazságügyi felügyelet alá helyezték, mert kenőpénz elfogadásának gyanúja miatt indult ellenük eljárás. Az ügyészek csillagászati összeget, 800 ezer eurónak megfelelő pénzt és egyéb javakat foglaltak le az ügyben. A baleset körülményeit még vizsgálják a hatóságok.

A székelyföldi medvetámadásokról szóló film nyert a Filmtettfeszten

A fődíjat és a közönségdíjat is Dénes Petra Szomszédok című, a székelyföldi medvetámadásokról szóló filmje nyerte el az idei Filmtettfeszten. A díjakat szombat este adták át Kolozsváron, a Győzelem moziban. A zsűri szerint egy közvitát kiváltó filmről van szó, amelynek „sikerült érzékenyen, az áldozatokra összpontosítva kezelnie a témát”. A sepsiszentgyörgyi származású Dénes Petra a fődíjjal egymillió forintot is nyert a Nemzeti Filmintézet felajánlása révén. A zsűri különdíját Székely Péter Street-Legal című 16 perces alkotása kapta.

Hirdetés