Elgázoltak egy medvét Parajd mellett, az állat 20 órát szenvedett, mert a hatóságok bénáztak

Bürokratikus akadályok miatt nem lehetett közbelépni, szombat este már senki nem dolgozik a minisztériumban.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

A környezetvédelmi minisztérium végre valahára megadta az engedélyt a medve lelövésére, így a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület vadászai véget vethettek a medve szenvedésének. Az állatot elkábították, majd lelőtték és elszállították az úttestről. A Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője, Ladó Zsolt szerint az állatnak három lába is eltört a balesetben, így nem tudott volna életben maradni az erdőben – mondta el a főállatorvos az Agerpres hírügynökségnek.

Elképesztő helyzet alakult ki annak nyomán, hogy szombaton, a kora esti órákban Parajd és Szováta között egy gépkocsi elgázolt egy medvét. Az állat ugyanis azóta az út mellett szenved, mivel senki nem meri megadni a kegyelemlövést – félnek a következményektől.

A medvét szombaton 18 óra körül gázolta el egy személygépkocsi, amelyben hárman utaztak. Ők nem sérültek meg, azt leszámítva, hogy egy gyerek sokkos állapotba került. A vadállat viszont súlyosan megsérült, végtagjai törtek el.

Utólag kiderült – mivel Costel Alexe környezetvédelmi miniszter elmondta az egyik hírtelevízióban –, hogy az illetékes állatorvosnak nem volt altatóanyaga, amivel a sérült állatot elkábították volna, hogy biztonságosan elszállítsák. A medvét azóta ott őrzik a rendőrök és csendőrök, mivel a hatóságok nem voltak képesek eldönteni, mi legyen az állattal, amely közben az úttestre vonszolta magát.

Hirdetés

A területileg illetékes vadászegyesületnél úgy látják a medve sérülései annyira súlyosak, hogy kegyelemlövéssel kellene végezni vele. Csakhogy ezt egyik vadász sem vállalja be minisztériumi engedély nélkül. Nemrég ugyanis egy Szeben megyei vadász ellen eljárás indult, miután önvédelemből megölte a rátámadó medvét.

További részletek videóval a Székelyhonon.

Hirdetés