„Eldugták” a renitens és angolul nem tudó határrendészeket a romániai határszakaszt vizsgáló EU-s ellenőrök elől

Mert a schengeni csatlakozás érdekében a belügyminisztérium azt szeretné, hogy minden tökéletesnek tűnjön.

Hirdetés

A schengeni csatlakozás lázában ég Románia, és különösen igaz ez a belügyminisztériumra, amely az elsődleges felelősséget viseli azért, hogy a csatlakozás létrejöjjön, hiszen a tárca hatáskörébe tartozik a határok ellenőrzése.

Bár Romániának már 2011-ben csatlakoznia kellett volna a belső határellenőrzés megszűnése nyomán létrejött uniós övezethez, több nyugati tagállam – elsősorban Hollandia és Finnország, de a németek és a franciák is – ellenezte a felvételét, arra hivatkozva, hogy az országban még mindig túl elterjedt a korrupció.

Eközben az Európai Bizottság és az Európai Parlament többször is megállapította, hogy technikai szempontból Románia készen áll a schengeni csatlakozásra.

Most nagyon úgy tűnik, hogy – többek között az ukrajnai háború miatt – Románia és Bulgária nagy esélyt kap arra, hogy csatlakozhasson, mivel ezzel is erősítenék az EU egységét.

Az erről szóló szavazás decemberben várható, addig azonban az illetékes uniós szervek

ellenőrzik, hogy mennyire felkészültek a romániai hatóságok.

Hétfőn például az EU jelenlegi schengeni határán, a szerb-román határszakaszon vizsgálódtak, többek között a temesmórai határátkelőnél, a Temes megyei határrendészet és a megyei rendőr-főkapitányság székhelyén, a temesvári repülőtéren és egy menekültközpontban is jártak.

Emellett a határrendészek hozzáértését is tesztelték.

Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy elégedettek.

Azonban az ellenőrzésnek még nincs vége, Aradon és Nagyváradon is bármikor megjelenhetnek – a belügyminisztérium pedig az értesülések szerint mindent elkövet annak érdekében, hogy semmi ne árnyékolja be a román határőrizeti szervek tevékenységét.

Hirdetés

Ennek érdekében egyszerűen „eldugták” azokat a határrendészeket, akik problémát okozhattak volna.

Korábban például közülük többen is nyilvánosan panaszkodtak feljebbvalóiknak, hogy nem tetszik nekik, hogy az esetleges schengeni csatlakozás után ugyanazért a pénzért többet kell majd dolgozniuk.

Bár semmilyen jelét nem adták annak, hogy éppen az ellenőrzés során készülnének valamilyen tiltakozó akcióra,

a kontroll időtartamára vagy szabadságra küldték, vagy irodai munkára vezényelték őket.

Emellett azokat a határrendészeket, akik olyan helyszíneken dolgoztak, ahol az ellenőrök megjelenésére számítani lehetett, de nem tudnak kellően jól angolul, szintén átvezényelték máshova, és angolul jól beszélő kollégákkal helyettesítették őket.

Az illetékesek odafigyeltek arra is, hogy az ellenőrök útvonalán csakis korábban kiváló eredményeket elérő határrendészek legyenek szolgálatban.

Emellett távközlési társaságoktól olyan mobil antennával felszerelt kamionokat kölcsönöztek, amelyek felerősítik a mobilinternet-jelet, hogy ha az ellenőrök arra szólítják a határrendészeket, hogy a jelenlétükben ellenőrizzenek az adatbázisban egy autót vagy egy személyt, azt ne befolyásolja az esetlegesen gyenge térerő.

Remélhetőleg megéri a befektetett energia.

Hirdetés