Ekkora a vagyona a bihari terminátornak, Ilie Bolojannak, aki már ki is rúgta a megyei önkormányzat alkalmazottainak jó részét

Ahhoz képest, hogy tizenkét évig volt Nagyvárad polgármestere, nem eget rengető a vagyonbevallása.

Hirdetés

Túlzás lenne azt állítani, hogy nincs mit a tejbe aprítania a Bihar megyei önkormányzat élére frissen megválasztott Ilie Bolojannak, de azért ahhoz képest, hogy korábban prefektus és kormányfőtitkár, majd három mandátumon keresztül Nagyvárad polgármestere is volt, tehetős ugyan, de nem egy Krőzus.

Mint ismeretes, Bolojan az elmúlt években arról vált ismertté, hogy az általa irányított önkormányzat az országban a leghatékonyabban használta fel az uniós forrásokat, így Nagyvárad komoly fejlődésnek indult.

Most viszont azzal került be a hírekbe, hogy a megyei önkormányzat élére való megválasztását követően bejelentette: végignézte az intézmény alkalmazottainak listáját, és mivel úgy találta, hogy egy csomó fölösleges munkakör van, kirúgja az alkalmazottak közel felét.

Nos, Bolojan úgy érkezett meg a megyeházára, hogy a vagyonbevallása szerint két lakás, egy családi ház, egy üzlethelyiség és két telek van a birtokában – ezek közül az egyik mezőgazdasági, a másik belterület –, emellett egy 2017-ben gyártott Mercedes A200 boldog tulajdonosa.

Bankszámláin összesen mintegy 89 ezer lej pihen, de van egy 38 ezer eurós hitele is.

Polgármesterként eddig évi 161 412 lejnyi illetményt kapott, emellett egy lakás bérbe adásából is befolyt 3300 euró a családi kasszába, illetve a mezőgazdasági terület szubvenciója címén is szert tett 1100 lejre.

Emellett a pénzügyminisztérium önkormányzati hitelekkel foglalkozó bizottságának tagjaként is kapott 15 576 lejnyi illetményt.

Hirdetés

Egyébként Bolojan a tőle megszokott módon nem lacafacázott: az újonnan megalakult Bihar megyei közgyűlés csütörtökön délután már meg is szavazta, hogy december elsejétől a jelenleg hivatalosan 194 alkalmazottal – ebből 174 poszt van ténylegesen betöltve – működő megyei önkormányzat 97 alkalmazottat foglalkoztat majd.

Az ellenzékbe szorult RMDSZ és PSD ugyan megpróbálta elérni a döntés elhalasztását, többek között arra hivatkozva, hogy a kormány a munkahelyek védelmét ígérte, ehhez képest most több tucatnyi embert rúgnak ki, de az új elnök erre azzal replikázott, hogy csak azoknak a munkahelyét védik meg, akik tényleg dolgoztak is.

Példaként többek között a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítványt hozta fel, amelynek a két vezetője, a PSD-s Bogdan Hossu havi 9401, az RMDSZ-es Pető Dalma pedig 7692 lejt kapott, de szerinte kérdéses, hogy valójában mit és mennyit dolgoztak.

Mindezek alapján a polgármesteri karrierjét is a váradi városházi alkalmazottak 30 százalékának lapátra tételével kezdő, és saját bevallása szerint ezzel évi 4,5 millió eurót megtakarító Bolojan azt mondja: a leépítések után csak a fizetéseken – amelyek eddig havi 265 ezer eurót emésztettek fel – évi 1,2 millió eurót spórol majd a megyeháza.

Hirdetés