Ejha! Reagált a román kormány a székely buletinre

Hármat lehet találgatni, mi volt a tömör válasz.

Hirdetés

Beszámoltunk arról, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt tervezi, bevezetik a székely személyi igazolványt (vagy kártyát, ahogy tetszik), mindazok számára, akik székelynek vallják magukat és egyetértenek Székelyföld területi autonómiájával. A tervet közvitára is bocsátották.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke többek közt elmondta, hogy

szimbolikus gesztusról van szó, amely viszont igen fontos, mert a székely identitást fejezi ki.

Emellett persze ismét leteszik majd a román parlament asztalára a székelyföldi területi autonómiára vonatkozó törvénytervezetet, hivatalosan, ahogy kell.

A román kormány egy ideig csendben volt, érthető módon egyébként, hiszen lefoglalta a bársonyszékek, kinevezések körüli marakodás. Aztán azonban reagált, mégpedig a kormányszóvivő aranyszája útján. Az is igaz, hogy Dan Cărbunaru úr se csapott oda a kétkezi pallossal, hanem diplomatikusan csak annyit mondott, hogy a román kormány asztalán jelen pillanatban nincs egyetlen kezdeményezés sem, amely a személyi igazolványok kibocsátásának módosítására vonatkozik. Továbbá

a román kormánynak nem áll szándékában semmiféle módosítás, ami a személyi igazolványokat illeti.

Jól van? (Persze, így kell szépen beszélni, elvégre jogállamban élünk, hát nem?)

Hirdetés

A három renitens megye (Maros, Hargita, Kovászna) prefektusai sem nyilatkoztak az ügyben, hivatalosan legalábbis. Nehéz is lenne (az elítélésen kívül, persze), hiszen ők is tudják, mi is tudjuk, mindenki tudja: a román állam nem ismeri el Székelyföld területi autonómiáját, mert az alkotmány betűje értelmében

Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.

A sajtó által megkérdezett román (alkotmány)jogászok sem mondanak mást: területi autonómia nincs, közigazgatási autonómia van, illetve lehet, ahogy a törvény előírja. Továbbá, a székely buletin igazából vihar a biliben. Igen, jól olvassák: vihar a biliben, ugyanis az érvényes törvények szerint személyi igazolványokat csak a román állam bocsáthat ki. Székely tagsági igazolványokat bármely magánjogi szervezet nyomathat, de az pont annyi, és semmivel sem több. És kész.

Hirdetés