Önnek mi jut eszébe arról, hogy „székely buletin”?

Székely személyi kártyát kaphat Ön is, ha támogatja Székelyföld autonómiáját.

Hirdetés

A „székely buletin” kifejezés Székelyföldön valami jóféle bicskát jelent, amelyet tulajdonosa mindig magánál hord – persze nem arra, mivel a bicskázás mára kikopott a hagyományosan a kocsmában, bálban, disznóvágáson és egyéb társadalmi eseményeken végzett foglalatosságok közül.

Igazi székelynél mindig volt (van?) székely buletin,

mert soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség, valamit vágni, szeletelni, faragni.

Ezen fog változtatni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezése. Az SZNT ugyanis azt tervezi, hogy bevezeti a székely (vagy székelyföldi) személyi kártyát, amit bárki nagykorú személy igényelhet,

„aki állandó lakhellyel rendelkezik Székelyföldön, vagy Székelyföldön kívül él, de székelynek vallja magát, és aki egyetért Székelyföld területi autonómiájával úgy, ahogy az a Székely Nemzeti Tanács Autonómiastatútumában áll”

– derül ki az SZNT határozattervezetéből.

Az SZNT Állandó Bizottsága által december 3-án elfogadott dokumentumot a Tanács közlése szerint közvitára bocsátották, róla bárki véleményt formálhat vagy javaslatot tehet az SZNT e-mail-címén.

Hirdetés

A tervezet szerint a székely személyi kártyát egy űrlapon lehet majd igényelni, a kérelmezőnek meg kell adnia a teljes nevét, születési adatait, állandó lakcímét és nemét is. A személyi adatok egy QR-kódban jelennének majd meg a kártyán, amely ezen kívül egy azonosító számsort is tartalmaz majd.

Az igényléssel a kérelmező vállalja elkötelezettségét a Székelyföld autonómiája iránt,

ezért ha a kártya birtokosa nyilvánosan szembefordul a vállalt értékekkel, a székely személyit visszavonhatják tőle.

A kártya adatbázisát egy, az SZNT ÁB által kijelölt szervezet vagy intézmény kezeli majd, amely egyben a rendszer adatkezelője is.

Hirdetés