Egyszerre nyolc Temes megyei települést vontak vesztegzár alá

És ha hozzácsapjuk a Szilágy megyei hármat és a Kolozs megyei egyet, az már 12. Nem aprózzák el az illetékesek.

Hirdetés

Két pocsék hét következik nyolc Temes megyei település számára: az egészségügyi hatóságok csokorban hirdettek vesztegzárat a koronavírus-járvány miatt. Az ok: a fertőzöttek aránya az előző 14 napban meghaladta, vagy megközelítette a hét ezreléket.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár szerdán késő este egyszerre hagyta jóvá a Temes megyei vesztegzárakat a Szilágy megyei Zilah, Zsibó és Szilágycseh, illetve a Kolozs megyei Szamosújvár lezárásával.

Az érintett települések: Kisbecskerek, Újbesenyő, Újszentes, Temesfüves, Győröd, Gyüreg, Újmosnica és Pészak.

A csütörtöktől hatályba lépett korlátozások ismerősek lehetnek a tavaszi karantén idejéről: a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák az emberek mozgását, ismét bevezették a saját felelősségre kitöltendő nyilatkozatot, betiltották a magánrendezvényeket – esküvői, keresztelői partikat –, a vendéglők csak elvitelre készíthetnek ételt, bezárták a játéktermeket, a szállodák és panziók sem működhetnek, és persze a mozikra és színházakra is lakat került.

Az egyházi esküvői szertartások és keresztelők, illetve temetések nem tilosak, de legfeljebb nyolc személy vehet részt rajtuk.

Az iskolákat is bezárták, az órákat csak online tartják meg.

Hirdetés

És persze kötelező az utcai maszkviselés is.

Aki nem tud otthonról dolgozni, az persze bejárhat a munkahelyére, de ezt igazolnia kell a munkáltatótól kapott dokumentummal.

A gazdák is kimehetnek a földjeikre, de vagy őstermelői igazolvánnyal, vagy saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal kell igazolniuk az úti céljukat.

A rászoruló családtagok gondozása, a bevásárlás, a testedzés és a háziállatok sétáltatása is megengedett – de persze ezekhez is igazolást kell írniuk saját maguk számára az érintetteknek.

Hirdetés