Illusztráció / Pixabay

Egyre több szakértő mondja: ez már a járvány harmadik hulláma – a legfrissebb adatok is ezt mutatják

Mire számíthatunk most? Mi a helyzet az ország legnagyobb kórházaiban? Már megint a négy fal között töltjük a húsvétot?

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már tavaly novemberben figyelmeztetett arra, hogy február végén Európát is eléri a távol-keleti országokban már akkor tomboló harmadik járványhullám. A prognózis meglehetősen pontos volt, február közepétől beindult a növekedés Európa számos országában, és

néhány napja immár Romániában is megfigyelhető.

A WHO legfrissebb tájékoztatása szerint világszerte mindenhol nőnek a számok, kivéve Afrikában és a Csendes-óceán nyugati térségében. Ennek a legfőbb oka az új vírusmutációk terjedése, az emberek éberségének lankadása és a járványellenes korlátozások lazítása lehet. Több európai ország éppen lazításra készül, máshol szigorításokat vezettek be, a világszervezet szerint most ez utóbbinak jött el az ideje.

A legfrissebb jelentés szerint az elmúlt 24 órában minden járványmutató megugrott: az új esetek száma (a tegnapi 2096-ról 3950), az intenzíven ápolt súlyos betegek száma (1022-ről 1044-re), a halottak száma (53-ról 106-ra), a kórházban kezelt fertőzöttek száma (8334-ről 8536-ról). Egyedül a pozitivitási ráta csökkent 18%-ról 11,77%-ra, ami annak tudható be, hogy több tesztet (23 392 PCR-teszt és 10 152 antigén teszt) végeztek.

A legtöbb új esetet Bukarestben (454), Temes megyében (209), Konstanca megyében (188), Kolozs megyében (187) és Brassó megyében (179) regisztrálták. Temes, Máramaros és Kolozs után újabb megye vörösödött be: ezúttal Ilfov lakosságarányos fertőzési rátája lépte át a három ezreléket.

Romániában is egyre több szakértő mondja ki, hogy elkezdődött a harmadik hullám, ami már abból is látszik, hogy

ismét kezdenek megtelni a Covid-kórházak intenzív osztályai.

Beatrice Mahler tüdőorvos, a Marius Nasta Intézet igazgatója az egyik hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy az általa vezetett intézetben máris elfogytak a szabad ágyak az intenzíven, és jelenleg sokkal több fiatal fertőződik meg, mint a tavalyi járványhullámok során. A kórház Covid-részlege is szinte maximális kapacitással működik, megnőtt a tesztek iránti igény is. A brit vírustörzs már egy jó ideje jelen van az országban, terjedését azt is alátámasztja, hogy a páciensek beszámolói szerint

egyre gyakoribb, hogy a teljes család megbetegszik, a fertőzés pedig súlyosabb formákat ölt.

Mindez aggodalomra ad okot, magyarázta az igazgató.

Hasonlóan nyilatkozott Cristian Oancea, a temesvári járványkórház menedzsere is, aki szerint a brit vírusvariáns gyorsabban terjed, a gyerekek és fiatalok esetében is tüneteket okoz, viszont kevesebb halálesettel jár. Míg az elmúlt 5-6 hónapban a legenyhébb tünetnek a szaglás és az ízérzékelés részleges elvesztése számított, főleg a fiatalabb korosztály körében, addig napjainkban már a láz is gyakori. Akkor kezdjünk el aggódni, ha a szaturációs értékek csökkenésnek indulnak, mert az arra utal, hogy a tüdő kevesebb oxigén felvételére képes.

A hőmérőn kívül jó, ha minden páciens beszerez egy pulzoximétert,

Hirdetés

amivel nyomon követheti a vér oxigénszintjét.

A temesvári helyzet kapcsán Cristian Oancea mellett kollégája, Virgil Musta is aggodalmát fejezte ki. A temesvári járványkórház orvosai egyre nehezebben győzik ellátni a súlyos betegeket, olyan sokat nőtt a számuk az utóbbi két hétben. Szerinte a harmadik hullám azért is terjed gyorsabban, mert nincsenek a tavalyiakhoz hasonló szigorú korlátozások, és az emberek is hozzászoktak a veszélyhez, kevésbé tartják be a szabályokat. Ugyanakkor az előző tapasztalatok szerint minden enyhítés után megugranak az esetszámok, erre lehetett számítani most is.

A kórházak már most tele vannak, az egészségügyi személyzet fáradt,

ha semmi nem változik, akkor könnyen meglehet, hogy a járvány a húsvéti ünnepre is rányomja a bélyegét, és akárcsak karácsonykor, ismét csak szűk családi körben ünnepelhetünk. Úgyhogy ismét elérkezett az idő, hogy mindannyian felelősségteljesebb magatartást tanúsítsunk – magyarázta a temesvári orvos.

„Telt ház” van az ország sztárkórházában, a kolozsvári járványkórházban is, legalábbis a két intenzív osztályon. Az elmúlt egy év során közel tízezer fertőzöttet ápoltak ebben a kórházban, és 98,4%-uk túlélte a betegséget, ezzel az ország legjobb túlélési mutatóját tudják felmutatni. Ioan Mureșan menedzser szerint a siker annak tudható be, hogy a kórház jól áll az intenzív osztályok felszereltségével, emellett a mindegyik kórterem rá van csatlakoztatva az oxigénellátó rendszerre. Az igazgató is arra számít, hogy márciusban, illetve áprilisban újabb járványhullámmal kell szembenézzenek, de bízik abban, hogy az oltásnak köszönhetően kevesebben fertőződnek meg.

Egyébként a legtöbb orvos ebben bízik.

Hirdetés