Mikor pukkan ki az ingatlanlufi? Több mint 12 évig kell dolgozni egy új lakásért Kolozsváron

Az ingatlanárak elszálltak, és várhatóan tovább nőnek.

Hirdetés

Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak Romániában, hogy új lakást vásároljanak, mivel az ingatlanárak az égbe szöktek, ráadásul a folyamat egyhamar nem áll le – ezt a meglehetősen borúlátó előrejelzést tette közzé a Colliers ingatlantanácsadó cég a romániai állapotokról.

A legdrágább város továbbra is Kolozsvár: Erdély fővárosában kell a leghosszabb ideig dolgozni azért, hogy valaki megvásárolhassa a régóta vágyott új lakást.

Ez konkrétan annyit jelent, hogy

egy standard új lakás megvásárlásához 12,5 évnyi átlagbér szükséges.

A második helyen, jócskán lemaradva Bukarest áll, hol ez az időtartam 8,4 év, a harmadik Temesvár 8,1 évvel, míg a negyedik Jászvásár, ahol 7,7 évnyi átlagbér kell jelenleg egy új lakáshoz.

Bukarestben, Temesváron és Jászvásáron 2020 végén és 2021 elején voltak a legelérhetőbbek az új lakások, Kolozsváron azonban ennél sokkal régebben számítottak „olcsónak” az új ingatlanok: 2014-ben még „csak” 9,2 évnyi átlagbér kellett egy új lakás megvásárlásához.

Akkor Temesváron 10,4, Bukarestben 10,4, Jászvásáron pedig 11,4 évnyi átlagfizetést kellett erre szánni.

Azóta azonban a kincses város ingatlanárai kilőttek, és azóta is toronymagasan vezeti az országos listát.

De nem csak Kolozsvárott lesz egyre nehezebb új lakást venni, hanem az országban mindenhol.

Hirdetés

Az infláció ugyanis folyamatosan pörög, és a várakozások szerint a következő 12 hónapban is két számjegyű lehet, az építőanyagok ára viszont az inflációt meghaladó iramban nő, ennek nyomán pedig a lakásárak is egyre megfizethetetlenebbek lesznek.

Az ingatlanár-lufi pedig egyelőre várhatóan nem pukkan ki, még ha a szakértők szerint erre azért középtávon számítani lehet.

Persze az is kérdéses, mi számít középtávnak.

 

Hirdetés