Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt

Egyre biztosabb, hogy Erdélyben sem lesznek tömegrendezvények március 15-én

A kormány a koronavírus miatt betiltja az ezer főnél nagyobb tömeget megmozgató eseményeket.

Hirdetés

Frissítés:

Az első tömegrendezvény, melyet érint a koronavírus miatti korlátozás a március 10-i Székely Szabadság Napja. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint fiegyelmbe veszik a járványügyi hatóságoknak a koronavírus járvány megelőzésére vonatkozó döntését, így a megemlékezés és a felvonulás is elmarad.

A koronavírus terjedésére hivatkozva Magyarországon szombaton jelentették be, hogy bár csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, lemondják az idei március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget. A hírre a vidéki városok is sorra jelezték, hogy lefújják az ünnepi eseményeket.

Romániában nem kimondottan a magyar nemzeti ünneppel kapcsolatosan született az a döntés, hogy minden ezer főnél nagyobb tömeget megmozgató eseményt betiltanak, de kétség kívül érinteni fogja a nagyobb erdélyi és partiumi városokban tartandó megemlékezéseket is. Még ha egyelőre ezek szervezői nem tettek közzé semmilyen tájékoztatást ezzel kapcsolatosan.

Ami viszont biztos, hogy a sürgősségi ügyekért felelős szervek és bizottságok ülése után eldőlt:

  • azonnali hatállyal bezárják majd azokat az iskolákat, ahol megjelenik a koronavírus;
  • a kórházakban felfüggesztik a gyakorlatozást és látogatási tilalmat rendelnek el;
  • bezárnak minden olyan egészségügyi intézményt, ahol legalább egy koronavírusos eset van;
  • vasárnaptól március 31-ig betiltják az ezerfősnél nagyobb beltéri és kültéri tömegeseményeket, így például a focimeccseket is (pontosabban a nézőket tiltják a meccsekről);
  • a kisebb események engedélyezéséről pedig a helyi önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.
Hirdetés

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője és Horațiu Moldovan egészségügyi államtitkár vasárnapi sajtótájékoztatójukon jelentették be a szigorításokat, melyek egyelőre március 31-ig lesznek érvényben, de ha szükséges, akkor meghosszabbítják a korlátozásokat.

A hatóságok azt javasolják a román állampolgároknak, hogy amennyiben tehetik, ne utazzanak a koronavírus által érintett külföldi és romániai régiókba, akik pedig ilyen helyeken tartózkodnak, ne térjenek haza. A koronavírus sújtotta régiókból hazatérő állampolgárok karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kerülnek, súlyos büntetésre számíthat, aki ezt megpróbálja eltitkolni a hatóságok elől, és megbetegít más embereket.

Hirdetés