Egy romániai városban már a közösségi terjedés szintjére léphetett az indiai vírusmutáció

Országos szintű tejedésről még nincs szó, de azért nem árt elővigyázatosnak lenni és felkészülni az újabb járványhullámra.

Hirdetés

A több mint tíz héten át tartó folyamatos csökkenés után ismét kezd beindulni a járvány Európában: a múlt héten már 10 százalékkal nőtt a fertőzéses esetek száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, Hans Kluge arra figyelmeztet, hogy gyorsan fokozódik a helyzet a sokkal fertőzőbb delta (indiai) variáns terjedése miatt. Ilyen keretek között elfogadhatatlannak tartja, hogy a tagállamok erőfeszítései ellenére a kontinensen még mindig csak 24 százalékos az átoltottsági arány.

Romániában csütörtökön jelentette be az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP), hogy Pitești-en és a környező településeken a közösségi terjedés szintjére lépett a delta vírusmutáció, legalábbis vannak erre utaló jelek. Országos szintű terjedésről azonban még nincs szó. Argeș megyében már halálesetet is okozott ez a vírusváltozat.

Országosan 57 fertőzött személyt tartanak nyilván, ez a szám az elmúlt héten 13-mal nőtt. Az új esetek – egyetlen kivétellel – Bukarestben és Argeș megyében bukkantak fel, és nincs közöttük epidemiológiai kapcsolat.

Hirdetés