Egy román európai parlamenti képviselő óva inti Ausztriát

Nagy baj lesz, ha tovább gáncsolgatják Románia schengeni csatlakozását.

Hirdetés

Megírtuk: a hétvégére kicsit kitisztult Románia fölött az ég. Hollandia letette a fegyvert, ami a mioritikus haza schengeni térséghez való csatlakozását illeti: Mark Rutte és kormánya úgy látja, Románia jó irányba halad.

Egy felhő azonban maradt az égen (a december 8-i döntő ülés előtt pár nappal): piros-fehér-piros sávok díszítik. Biza, Ausztria továbbra sem gondolja azt, hogy Románia kellőképpen felkészült a csatlakozásra, ellentétben Horvátországgal.

Azt írtuk, hogy a hétvégi bejelentés után Románia tovább izzadhat, lobbizhat. De más is történt, méghozzá igazi fenyegetés. Eugen Tomac európai parlamenti képviselő és PMP-elnök kapta a klaviatúrát (mint egy tomahawkot) és írt egy dörgedelmes Facebook-bejegyzést az ügyben.

Azzal indít Tomac úr, hogy hosszú éveken át Hollandia gáncsolta Románia schengeni csatlakozását (olyan alapon, hogy az ország nincs eléggé felkészülve rá), de lám, hála az európai és román közös akciónak, az akadály elhárult. Svédország kapcsán is lehetett izgulni kicsit, de onnan is zöld fény érkezett végül.

És akkor itt van ez az Ausztria. Meg ez az okvetetlenkedés, hogy Horvátország beléphet, Románia meg Bulgária viszont nem. Mert hát Romániában (és Bulgáriában) sok minden nem működik jól, ami a külső határok védelmét, a menedékkérelmek visszautasítását és a menedékkérők elosztását illeti.

Nos, a felbőszült Tomac úr szerint ez diszkrimináció. A bejegyzésből az derül ki (nem is a sorok közül), hogy a politikust az idegesíti, hogy a fenébe készülhetett fel jobban Horvátország a belépésre, amikor csak 2013 óta tagja az Uniónak? Hát Románia már 2007 óta EU-tagállam, nem logikus, hogy jobban fel legyen készülve, mint az újonc? (Elvileg logikus, persze, gyakorlatilag viszont egyáltalán nem.)

Hirdetés

Szóval, diszkrimináció! (Persze, bárki eltöprenghet azon, hogy Hollandia miért diszkriminálta annyi ideig szegény Romániát, ráadásul teljesen hasonló, felkészületlenségre, korrupcióra alapozó érveléssel. Hogy az esetleg nem volt diszkrimináció? Most már, hogy a hollandok „kapituláltak”, úgy tűnik, nem.)

Na és mi a teendő Tomac úr szerint? Hát az, hogy amennyiben Ausztria kitart a diszkriminatív álláspont mellett a december 8-i döntő ülésen, Romániának be kell perelnie a diszkriminatív alapon akadékoskodó országot az Európai Unió Bíróságán. Főleg, hogy van már egy nyert román ügy e tekintetben: négy évvel ezelőtt Bécs diszkriminálta az Ausztriában dolgozó román állampolgárokat, amennyiben nem volt hajlandó az ott dolgozó szülők gyermekeinek az ottani hozzájárulás alapján gyerekpénzt fizetni. És akkor azt a pert Románia megnyerte.

Tehát, Tomac úr óva inti Ausztriát a további akadékoskodástól, mert nagyon megbánhatja!

Hirdetés