Egy miniszter nem tudta, hogy a fegyvergyárban készült felvételeket tilos nyilvánosságra hozni

Ezért aztán megosztotta őket. Kapott is hideget-meleget.

Hirdetés

Ha ilyen kormánya van Romániának, nincs is szüksége ellenségekre: most éppen ismét az történt, hogy egy miniszter hozott nyilvánosságra nemzetbiztonsági okokból titkosnak minősülő információkat.

Történt, hogy Claudiu Năsui gazdasági miniszter a héten ellátogatott egy Brassó megyei fegyverüzembe, hogy felmérje, milyen állapotban van a román fegyveripar.

Az ott készült felvételeket aztán feltöltötte az Instagram-oldalára, hogy a nagyvilág is lássa: nem a babérjain ül, hanem dolgozik.

Illetve legalábbis telivér politikushoz méltóan elutazik helyekre, hogy megtekintsen dolgokat.

Csakhogy a hatályos törvények alapján a katonai létesítménynek minősülő fegyvergyárban tilos filmezni. Vagy ha nem is, akkor tilos a felvételeket nyilvánosságra hozni, hiszen ezzel a potenciális ellenség értékes információkhoz juthat a védelmi kapacitásokról.

Hirdetés

A minisztert számos bírálat érte – Mihai Tudose korábbi szociáldemokrata miniszterelnök egyenesen hazaárulónak nevezte –, így aztán 24 óra múlva el is tüntette a felvételeket.  A tárcavezető azzal védekezett, hogy engedélyt kapott a felvételek készítésére – a nyilvánosságra hozatalukra viszont vélhetően nem.

Nem ő az első miniszter, aki hasonló bakit követ el: nemrég Nicolae Ciucă védelmi miniszter véletlenül titkos jelszavakat tett közzé a közösségi oldalán, miután Nagyszebenbe látogatott, a Szárazföldi Erők Akadémiája nevezetű katonai felsőoktatási intézménybe.

Hirdetés