Ciucă vérszegényen reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére. Kelemen Hunor szerint a magyar kormányfő nem rasszista

A rasszistának kikiáltott beszéd ürügyén pedzegetik, hogy az RMDSZ tartozik koalíciós partnereinek egy elhatárolódással. De mit mond Kelemen Hunor?

Hirdetés

Szinte egy egész hét telt el azóta, hogy Orbán Viktor beszédet mondott Tusványoson, és még mindig ez adja a legfőbb témát a nyári uborkaszezonban a hírcsatornák többségének: ki, mikor, mit reagált (vagy nem reagált) a beszédre. Van, aki azonnal felszisszent a román politikusok közül, és van, aki kivárta, míg a sajtó erőszakolja ki a véleményét.

Ez utóbbiak táborát gyarapította Nicolae Ciucă kormányfő is, aki csütörtöki gyulafehérvári látogatásán szólalt meg először az ügyben, és most sem mondott túl sokat, ugyanakkor tartózkodott attól, hogy a koalíciós együttműködésre vonatkozó esetleges kihatásokról beszéljen.

A román miniszterelnök sűrű ăăă-zés közepette annyit bökött ki, hogy a hasonló nyilatkozatok nem kívánatosak Európában, ahol 27 ország népe él békében és jólétben. Szerinte Romániáról mindenki tudja, hogy egy olyan ország, ahol több nemzetiség él békében és egyetértésben, hiszen

a román egy befogadó nép, és ez megmutatkozott a háború kontextusában is.

Erdély szívében tartózkodva Ciucă fontosnak tartotta kinyilvánítani elköteleződését a tolerancia, a bölcsesség, a szolidaritás, az európai értékek tiszteletben tartása iránt.

A PSD elnöke sem siette el a reagálást, viszont határozottabb álláspontot fogalmazott meg szerda este, mondván, Orbán Viktor kijelentése nem kimondottan a románokkal szemben volt sértő, hanem mindenkivel szemben.

Marcel Ciolacu minősíthetetlennek nevezte azt a mondatot, miszerint az Ukrajnában dúló háború kirobbanásában a NATO-nak és az Európai Uniónak is része volt, ugyanakkor elmondta, elvárta volna, hogy Kelemen Hunor személyesen reagáljon valamit, rögtön a kijelentések elhangzása után. Erre nem került sor, de szó lesz róla még a koalíciós megbeszéléseken – ígérte fenyegetően.

Az RMDSZ mindeddig hivatalosan nem reagált, a román sajtó hiába is kérdezte a szövetség politikusait. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön a Maszol.ro hírportálnak fejtette ki, hogy

a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusában kell értelmezni, nem pedig kiragadni onnan,

Hirdetés

„másképp a legjobb szándék mellett is félre lehet értelmezni, arról nem is beszélve, amikor valaki szándékosan félre akarja értelmezni és a saját véleményét vagy előítéleteit akarja a félreértelmezés által erősíteni. Ma amúgy is nagy divat, hogy minden mélyebb, árnyaltabb gondolkodás nélkül lefasisztázzuk, lerasszistázzuk azt, aki nem ért velünk egyet, vagy nem egy hangon beszél velünk.”

Az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott:

„Orbán Viktort nagyon rég ismerem, volt alkalmam többször is hosszasan beszélni vele sok mindenről, és határozottan merem állítani, hogy Orbánban egy csöppnyi rasszizmus nincs, és ezeket a vádakat a szokásos vádaskodásnak tekintem”.

Kelemen megjegyezte azt is, hogy bármikor kész a kormánykoalíciós partnerekkel tárgyalóasztalhoz ülni és akár erről a témáról, akár más egyébről vitázni.

 

Hirdetés