Egy kamionsofőr is bejelentkezett a súlyos krízisben lévő USR elnöki tisztségéért

Rá is férne egy jó kormányos a magát reformista pártnak tituláló alakulatra, amely amúgy is sorra veszíti el a törvényhozóit, egy ideje a párttagok is százával menekülnek a süllyedő hajóról, ráadásul a népszerűsége is fokozatosan csökken.

Hirdetés

Nehéz lenne megsaccolni, vajon ki vagy mi tudná felrázni a régóta válságban vergődő Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), amelyet lassan át is lehetne keresztelni Mentsétek meg a Pártot Szövetséggé.

A rosszul sikerült kormánykaland óta – mint tudjuk – Dacian Cioloș lemondott az alakulat éléről, és REPER néven már egy új szervezetet is létrehozott, amelynek – úgy tűnik –

az első számú célja az USR-s honatyák átcsábítása lett.

A 80 fős parlamenti frakcióból pár nap alatt már tizenegy „uszerés” honatyát igazoltak le Cioloșék, s ha ez a tempó marad, az USR szépen lassan el is fog tűnni a parlamentből. Talán emlékeznek még rá, februárban még arról szóltak a hírek, hogy a magát reformista pártnak tituláló, a fősodratú szervezetek alternatívájaként „tetszelgő” alakulatból több százan léptek ki egyik napról a másikra, Cioloș lemondását követően.

A csodát talán az új elnöktől várják a pártban, a tisztségért kiírt választás első fordulója július elején lesz.

Az új USR-vezért nyolc jelentkező közül választják majd ki.

Hirdetés

A listát nézve olyan ismertebb arcok is bejelentkeztek a megmérettetésre, mint Allen Coliban, Brassó polgármestere, Cătălin Drulă exminiszter, Temes megyei képviselő, de többek közt egy Alexandru Kiss nevű Vâlcea megyei kamionsofőr is úgy érezte, megpróbálkozik a dologgal.

Az USR egyébként már csak a negyedik a pártok népszerűségi listáján, a szervezet támogatottsága mára a 15 százalékot sem éri el.

Hirdetés