Egy hónap múlva ilyenkor már a brit vírustörzs fog dominálni, és erre Románia egyáltalán nincs felkészülve

A mostani járványstatisztikákon még nem látszik, de a szakértő szerint ez elkerülhetetlen.

Hirdetés

Bár a járványszámok hetek óta mérséklődni látszanak, aminek őszintén örülhetünk, sajnos ez nem jelenti azt, hogy a pandémia nehezén már túl vagyunk. A szakértők nem jósolnak semmi jót az előttünk álló tavaszra. A brit vírustörzs még csak most kezd terjedni az országban, március közepére várhatóan a koronavírus-fertőzések nagy részét már ez a típusú kórokozó fogja okozni – figyelmeztet Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakértő, a Babeș-Bolyai Egyetem professzora.

Jelenleg mintegy négyezer koronavírustörzs terjed a világ lakosságának körében, de kétség kívül a legaggasztóbbak a gyorsan elburjánzó új mutációk, melyek Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, Brazíliában és Kaliforniában jelentek meg. Romániában – de egyébként az egész világon – hamarosan ez a mutáció válik dominánssá. A gond azzal van, hogy Románia a jelenlegi keretek között nem igazán képes az új vírustörzzsel járó megváltozott körülményekhez igazodni.

Az aktuális járványjelentésben egyelőre nyoma sincs a várható számnövekedésnek: vasárnaptól hétfőig országosan 1331 új esetet jelentettek, a legtöbbet Kolozs megyében (225). A lakosságarányos fertőzési ráta alapján Temes megye továbbra is vörös besorolás alatt áll, Máramaros 2,99, Kolozs megye 2,49 ezreléken áll. Az elmúlt 24 órában 79 új halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, a legfiatalabb elhunyt a harmincas éveiben járt. A kórházakban 7048 fertőzöttet ápolnak, közülük 941-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

A számokhoz fontos adalék, hogy a hétvégére való tekintettel ismét kevés mintavétel történt: 5945 RT-PCR-tesztet és 3830 antigén gyorstesztet végeztek el.

Hirdetés