Egy gyanúsított megverése miatt elítélt exrendőrt neveztek ki kórházmenedzserré Kolozsváron

Mert a minisztérium és a kórház igazgatótanácsa is alkalmasnak találta.

Hirdetés

Igazán sajátos személyzeti politikát folytat az egészségügyi minisztérium így járványidőben: mint kiderült, a kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Kórház élére egy olyan pártkatonát nevezett ki menedzserré, aki korábban rendőrként tevékenykedett.

És jogerősen elítélték, amiért vallatás közben súlyosan bántalmazott egy később ártatlannak bizonyult gyanúsítottat.

A hírt Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egészségügyi témákban aktív parlamenti képviselője hozta nyilvánosságra.

Az ügyhöz fűzött megjegyzései alapján egyértelmű, hogy ez is az USR és a most még egyedül kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti, egyelőre megfeneklett koalíciós tárgyalásokat övező csatározások része, de ettől a tény még tény: a kórház élére kinevezett, Nicolae Sântimbrean nevű férfi múltja igencsak sötét.

Sântimbrean korábban rendőrként tevékenykedett a Fehér megyei Szászcsanádon. Később jogot is végzett, majd az európai integráció és közigazgatás menedzsmentje szakterületen szerzett mesteri diplomát.

Parlamenti szakértőként is dolgozott Călin Potor liberális párti képviselő mellett, majd a 2008-2009-es időszakban, illetve 2012-ben a Fehér megyei prefektus tanácsadója volt.

Ez amúgy korrekt életrajz lenne, csakhogy.

2003-ban egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mivel még rendőrként egy társával együtt kihallgatás közben megkínzott egy gyanúsítottat.

Hirdetés

A Fehér megyei törvényszék jogerős ítélete szerint az ajtóhoz bilincseltek egy férfit, majd a talpát verték, hogy így csikarjanak ki belőle beismerő vallomást egy olyan bűncselekménnyel kapcsolatban, amelyet nem is ő követett el.

Bár tagadták bűnösségüket, a bíróság bizonyítottnak találta a vádat, ezért mindegyiküket egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és 20 000 lej erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezte.

Sântimbrean megpróbált perújrafelvételt kérni, de kérését elutasították.

A liberális vezetésű egészségügyi minisztérium azonban most nem volt ilyen kőszívű vele szemben.

Múlt héten kinevezték a kolozsvári kórház menedzserévé.

A döntést firtató kérdésre csak annyit válaszoltak: megbízatása két hónapra szól, miután az eddigi menedzser mandátuma lejárt, és egyébként is, Sântimbrean kinevezését a kórház igazgatótanácsa javasolta.

Így már minden más.

Hirdetés