Egy élelmes megyeitanács-elnök elintézte, hogy hivatalos útként számolják el, amikor korrupciós ügyének tárgyalásaira utazott

Minden ezzel járó anyagi kedvezménnyel együtt.

Hirdetés

Zseniális módszert talált ki Costel Alexe, a Iași megyei önkormányzat elnöke arra, hogyan fordíthatja legalább részben a saját hasznára a kellemetlen helyzetet, amibe került: legalább azt megoldotta, hogy ne neki kelljen a korrupciós ügyének bukaresti tárgyalásaira való utakat fizetnie.

A volt környezetvédelmi miniszter ügyét a vádlott magas beosztása miatt a legfelsőbb bíróság tárgyalja, és az elmúlt hónapokban több tárgyalási fordulót is tartottak, amelyeken Alexének is meg kellett jelennie Bukarestben.

Alexe pedig összekötötte a kellemetlent a hasznossal:

hivatalos útként számoltatta el az utakat.

Persze nem úgy, hogy a korrupciós ügy tárgyalásán való tevékenység hivatalos tevékenységnek minősül: talált más feladatokat.

Az október 4-ei tárgyalás napján például egy olyan képet tett közzé, amelyen a közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési minisztérium egyik államtitkárával tárgyalt. Bár elismerte, hogy az infrastruktúra-fejlesztési ügyek nem a megyei önkormányzat hatáskörébe tartoznak, ezt azzal indokolta, hogy „nem tud nem foglalkozni ezzel a problémával”.

A következő tárgyalást november 15-én tartották – mit ad Isten, Alexének pont ezen a napon akadt dolga az oktatási minisztériumban is, ahol saját bevallása szerint megyéje közoktatásának ügyeiről tárgyalt.

Hirdetés

Ezek után már nem meglepő, hogy a december 13-ai tárgyalás napján is egy közintézményben, a fejlesztési minisztériumban tett látogatást.

Így aztán ezúttal is

felvehette a hivatalos útért járó napidíjat, és elszámolhatta az üzemanyag-költségeit.

Mint megírtuk, Alexét még 2020-ban, minisztersége idején azzal gyanúsította meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), hogy  22 tonna fémlemezzel fizette le egy acélipari vállalat fejese, hogy cserébe Alexe kibocsássa a gyár üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó engedélyét, valamint szemet hunyjon egy EU-s normák szerint egyáltalán nem megfelelő hulladéklerakó felett.

Hirdetés