Az egyiknek sikerül, a másiknak nem: egy politikust bíróság elé küldtek, egy másikat felmentettek

Ilyen forgandó a szerencse a romániai igazságszolgáltatásban.

Hirdetés

Emlékeznek még Costel Alexére, az Orban-kabinet környezetvédelmi miniszterére? Igen, ő is tagja a Furcsa Dolgokkal Lefizetett Miniszterek Klubjának (FDLMK), őt ugyanis még 2020-ban, minisztersége idején azzal gyanúsította meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), hogy  22 tonna fémlemezzel fizette le egy acélipari vállalat fejese, hogy cserébe Alexe kibocsássa a gyár üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó engedélyét, valamint szemet hunyjon egy EU-s normák szerint egyáltalán nem megfelelő hulladéklerakó felett. Ez egyébként egyike annak a 68 környezetvédelmi szempontból nagyon necces hulladéklerakónak, amiért Romániát 2018-ban már elmarasztalták Brüsszelből, és amiért azóta is csellóztatva vagyunk.

Mindez már tavaly kiderült, amikor a DNA a politikus mentelmi jogának megvonását kérte. Ez megtörtént, így most tényleg bíróság elé küldik, hogy felelősségre vonják. Kívánjuk a legjobbakat! Persze nem neki, hanem az ügyésznek.

A jó öreg Călin Popescu-Tăriceanu viszont éppen jól jött ki a(z egyik) DNA-s ügyéből, amelyben eredetileg hivatali visszaéléssel vádolták. Az egykori miniszterelnök ellen a DNA azért emelt volna vádat, mert a szenátus elnökeként még 2016-ban nem rúgatott ki egy PSD-s szenátort, Ovidiu Marciut, miután azt összeférhetetlenséggel vádolták meg. Csakhogy kiderült, hogy a szenátus elnökének nincs is erre jogköre, ilyesmit csak a szenátus állandó bizottsága kezdeményezhet, így alapfokon már korábban felmentették.

Ekkor azonban  egy bizonyos Matei Cristian (aki ugyancsak az említett szenátori posztra pályázott) civil félként fellebbezett az alapfokú döntés ellen. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék azonban most elutasította a fellebbezést, így Tăriceanut jogerősen felmentették, Matei Cristian pedig most 5950 lej perköltséget is fizethet neki.

Nos ilyen forgandó a szerencse a romániai igazságszolgáltatásban.

Hirdetés