Egy biztos: mindannyian szívni fogunk, ha nem növekszik az oltakozási kedv az országban

Miközben az oltáskampányt irányító Valeriu Gheorghiță kongatja azt a bizonyos vészharangot, a napi esetszámok tovább növekednek, és továbbra is az oltásellenesek betegszenek meg a legnagyobb arányban.

Hirdetés

Szatmárnémetiből érkezett a nap egyik rossz híre, hogy a megyei kórházban elhunyt egy 72 éves férfi, aki mindkét oltását bekapta, de közben megfertőződött a koronavírus delta variánsával – ilyen esetre korábban nem volt példa az országban.

A PresaSm hírportál közölte, a férfi más komoly betegséggel is küszködött, és az emlékeztető vakcina beadatása után 103 nappal lett ismét pozitív a tesztje.

A stratégiai kommunikációs csoport legfrissebb jelentésében is egyetlen koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset szerepel, viszont kiderül az is, hogy

ismét nőtt a napi esetszám. Ezúttal 271 személy megbetegedéséről érkezett hír

az elmúlt 24 órában (30 ezer teszt alapján), míg egy nappal korábban 233 személyről tudtunk hivatalosan – ekkora számokkal június eleje óta nem találkoztunk. Kórházban 546 személy lábadozik, közülük 67-en kapnak intenzív terápiás kezelést.

Nézzük továbbá a közegészségügyi hatóság statisztikáját is, amely szerint

  • július 26. és augusztus 1. között az összes új fertőzéses eset 81,5 százalékát beoltatlan személyeknél mutatták ki;
  • az elhunytak 85,7 százaléka nem volt beoltva, 14,3 százalékuk csak az első dózisnál tartott;
  • az áldozatok 94,6 százaléka más betegségekkel is küszködött.
Hirdetés

Az oltáskampányt irányából érkező friss adatoknak sem lehet jobban örülni, mint a korábbi napokban: 15 260-an oltakoztak, közülük 10 831-en első alkalommal. Az oltáskampányt irányító Valeriu Gheorghiță szerdán ismét világossá tette: amennyiben az oltakozási kedv nem növekszik az elkövetkező időszakban,

„mindannyian megfizetjük majd az árát az előttünk álló hónapokban”. 

A nap folyamán egyébként arról is írtunk, hogy a csekély érdeklődés miatt Románia újabb 700 ezer adag Pfizer-vakcinát ad el, ezúttal Írországnak.

 

Hirdetés