Egy aradi incidens nyomán derült ki, hogy Romániában nincs botulizmus elleni szer

Majdnem tragédia történt.

Hirdetés

Újabb olyan incidens történt, amely nem fest túl jó képet a romániai egészségügyi rendszer állapotáról: egy aradi eset nyomán derült ki, hogy a botulizmussal megfertőződött betegek kezelése igencsak komoly kihívást jelent.

Az ügyre annak nyomán derült fény, hogy szombaton az Arad megyei sürgősségi kórházba bevittek egy súlyos állapotban levő férfit. A vizsgálatok kiderítették, hogy botulizmusban szenved, nem sokkal később pedig a feleségénél is ugyanezt a diagnózist állították fel.

Ilyenkor a kezelés részét a szervezetben felgyülemlett méreganyag elleni antitoxin beadása – csakhogy a kórházban nem volt ilyen.

Sőt kiderült, hogy nem csupán Arad megyében nincs, hanem az egész országban.

A kórház vezetői kapcsolatba léptek a tisztiorvosi szolgálattal és a katasztrófavédelemmel, és lázas nyomozás kezdődött annak kiderítésére, honnan lehet beszerezni a szert.

Végül a Moldovai Köztársaságban találtak fölös adagot, így aztán meg kellett szervezni, hogy eljusson a partiumi városba. Ezt logisztikailag úgy oldották meg, hogy miután a szer átjutott a határon, Jászvásárról elindult vele egy csapat Arad irányába, és Aradról is elindult egy küldöttség Jászvásár felé, majd félúton találkoztak, és átadták a gyógyszert.

Amit már be is adtak a két fertőzöttnek, akit továbbra is megfigyelés alatt tartanak az aradi kórház fertőzőosztályán.

Hirdetés

Az egészségügyi hatóságok pedig közölték, hogy elindították a botulizmus elleni szer beszerzési folyamatát.

Végső soron jobb később, mint soha.

Veszélyes baktérium

A betegséget a Clostridium botulinum termelte mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin okozza. Ez a baktérium anaerob körülmények között szaporodik, így főleg olyan élelmiszerekben jelenhet meg, amelyekben oxigénhiányos viszonyok uralkodnak. Ilyenek lehetnek a konzervek, de gyakran hibáztatják a kolbászt és a mézet is. A mérgezést nem is a baktérium okozza, hanem a toxinja, ami az ételekből szívódik fel a szervezetbe, a bélrendszeren keresztül. Ez az anyag gátolja az acetil-kolin felszabadulását az idegekből, és ezáltal bénítja az izmokat.

Hirdetés