Egészségügyi miniszter: csak mítosz, hogy a krónikus betegeknek nem ajánlott a koronavírus elleni oltás

Akik esetében viszont tényleg ellenjavallott, azok számára megoldást keresnek a kötelező munkahelyi védettségi igazolvány bevezetése esetén.

Hirdetés

A leghatározottabban nem igaz, csupán mítosz, hogy a krónikus betegeknek nem szabad felvenniük a koronavírus elleni oltást, sőt számukra kiemelten ajánlott – oszlatott szét egy tévhitet Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a kötelező munkahelyi védettségi igazolvány bevezetése kapcsán.

A tárcavezető figyelmeztetett: éppen a neopláziás vagy allergiás személyek azok, akik különösen jól teszik, ha beoltatják magukat.

Emlékeztetett: az esetleges ellenjavallatok csak időszakosak, kizárólag azok számára egyértelműen ellenjavallott az oltás felvétele,

akik annak valamely összetevőjére allergiásak.

A krónikus betegek esetében viszont a különböző – például immunszupresszív vagy kemoterápiás – kezelések legfeljebb csak átmeneti időszakot jelentenek, azok után pedig felvehetik az oltást.

Mindezt annak kapcsán fejtette ki, hogyan járnak el a krónikus betegek esetében a kötelező munkahelyi védettségi bevezetésekor.

Az ugyanis – már ha sikerül elfogadtatni a parlamentben a bevezetéséről szóló jogszabályt – elvileg kizárólagos feltétele lesz annak, hogy egy alkalmazott dolgozhasson.

Az igazolvány az oltottságot, a fertőzésen való átesést vagy a friss negatív teszteredményt igazolja majd, aki pedig nem rendelkezik ilyennel, annak a munkaszerződését felfüggesztik, és erre az időszakra fizetést se kap.

Hirdetés

Aki nem akarja beoltatni magát, az 15 utalványt kap, amelyet ingyenes tesztek elvégzésére használhat fel.

Arra a felvetésre, hogy vajon azok a krónikus betegek, akik olyan kezelés alatt állnak, amely alatt nem vehetik fel az oltást, kapnak-e ilyen ingyenes tesztutalványokat, Rafila elmondta,

az ilyen, egyedi esetekre megoldásokat találnak,

de ez nem jelenti azt, hogy az érintettek később nem kaphatnak vakcinát.

Sőt a kötelező védettségi bevezetése újabb apropó annak tudatosítására, hogy a krónikus betegek számára kiemelten ajánlott az oltás.

Hirdetés