Egészségügyi miniszter: szinte lehetetlen megúszni az omikron-fertőzést

Gyors ütemben csap magasra az ötödik járványhullám, de ugyanolyan gyors lesz a csillapodása is. Jövő hétre elérhetjük a napi 25–28 ezer esetszámot. Hol tartunk most?

Hirdetés

Biztató és kevésbé biztató hírekkel egyaránt szolgált vasárnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a javában tomboló ötödik járványhullám kapcsán. Megítélése szerint olyan gyors a terjedése, hogy szinte lehetetlen nem elkapni az omikron vírust, mely az oltottakat és az oltatlanokat egyaránt megfertőzhet.

A jelenlegi becslések szerint jövő héten az esetszámok elérhetik a 25–28 ezret, amit arra alapoznak, hogy a vírus reprodukciós rátája a január első hetében mért 1,87-ről 1,25-re csökkent. Egy fertőzött ember tehát átlagban 1,25 embernek adja tovább a betegséget. A járványcsúcs február 10–15. között következhet be. A jó hír az, hogy amilyen gyors ütemben terjed a vírus, ugyanolyan gyorsan fog „visszavonulni”.

Két tényezőn múlik, hogy milyen gyorsan kezd lefele ívelni a járványgörbe: mennyien fertőzőnek meg, hogy kialakuljon egyfajta nyájimmunitás, illetve milyen fokú védelmet sikerül biztosítani a vulnerábilis kategóriába tartozó személyek számára.

Rafila egyébként rendkívül furcsállja, hogy olyan emberek, akik ódzkodnak az oltástól, hallgatnak a közösségi médiában és egyes hírcsatornákon ténykedő, hadseregnyi „egészségügyi kommunikátorra”, és olyan koronavírus elleni készítményeket szednek be, melyek nemcsak mérgezőek, hatásuk is vitatható. Fontos ugyanakkor megérteni, hogy Covid-19 elleni tabletták kizárólag kezelésre alkalmazhatók, nincs szerepük a megelőzésben.

Az elmúlt 24 órában 14 088 új megfertőződést jelentettek a hatóságoknak, 43 528 teszt alapján. Ez több mint ötezerrel kevesebb, mint a pénteki rekord (19 649), hétköznaponként azonban több mintavétel történik.

Hirdetés

A szombattól vasárnap délelőttig elvégzett tesztek 32,36%-a lett pozitív. 22 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, ebből húsz elhunyt nem volt beoltva. Az intenzív terápiás osztályokon jelenleg 599 súlyos állapotban lévő fertőzöttet ápolnak, a beutalt fertőzöttek száma egy nap alatt 410-zel nőtt, országosan 5958 koronást ápolnak. A legtöbb megbetegedést Bukarest (2502) után Konstanca (1164), Kolozs (893), Iasi (742) és Bihar (708) megyéből jelentették.

A lakosságarányos fertőzési ráta Désen a legmagasabb (19,71 ezrelékes), majd Kolozsvár következik 19 ezrelékkel. Temesváron, Suceaván, Nagyváradon meghaladja a 13 ezreléket, Nagybányán, Szatmárnémetiben és Brassóban a 12 ezreléket.

Hirdetés