Compost

Egészen elképesztő mennyiségű kaját dobunk ki évente, de ebben sem mi vagyunk a „legjobbak”

Tudta, hogy ma van az élelmiszer-pazarlás elleni világnap, amikor elgondolkodtató adatokkal kell szembesülni? Párat mi is összegyűjtöttünk.

Hirdetés

A hírfolyamok tele vannak választásokkal kapcsolatos hírekkel, de azért akad néhány jobb falat is: itt van például egy kormányhivatali felmérés, amely szerint egy román állampolgár évente 129 kilogrammnyi élelmet dob ki a szemétbe.

Ezt a kormány fenntartható fejlődési főosztálya számolta ki ilyen szépen – biztos volt idejük rá, amúgy sem sokat hallunk a tevékenységükről –, sőt azt is tudják, hogy a megvásárolt élelmiszerek mintegy 12 százaléka rendszerint a kukában landol.

Első látásra azt is mondhatnánk, ahhoz képest, hogy a fizetésünk nagy részét a kajára költjük, már sportot űzünk az élelmiszer-pazarlásból, de képzeljék el, hogy a mi 129 kilónk az EU-s átlagnak a fele, a pocsékolás Európa-bajnokának számító Hollandiában például évente 541 kg kidobott élelmiszer jut egy főre.

S hogy miért pont ma jött szembe ez a sok szomorú szám? Azért, mert szeptember 29-én tartják az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot, amelyet még Ludovic Orban miniszterelnök is komolyan vett, olyannyira, hogy fel is szólította a lakosságot, hogy ne pazaroljunk már annyit, vásároljunk tudatosan, mert súlyosan szennyezzük a környezetet. Azt is bejelentette, hogy a kormány már azon is dolgozik, hogy 2030-ig a kidobott élelmiszer-mennyiség a felére csökkenjen az országban.

Hirdetés