Egész iskolai pályafutásuk során kitoltak a mostani hetedikesekkel – most sincsenek tankönyveik

Egy újabb nemzedék, akiknek a sorsát megpecsételte a mihaszna oktatási rendszer.

Hirdetés

A mostani magyar hetedik osztályosok csak a második félévben kapják meg a tankönyveik egy részét, mint ahogy eddig is minden évben pórul jártak.

Az ok egyszerű: ők az első évfolyam, akik a 2011-es tantervreform (szép szó) után mentek suliba, így nagyjából a teljes addigi szettet le kellett cserélni.

És mivel ez Románia, a munkát minden évben késve kezdik, a sikertelenül pályázó kiadók pedig minden évben megfellebbezik a döntést, egy országos tankönyvnyomtatási pályázat ugyanis olyan sok pénzt hoz a kasszára, amit mondjuk egy Eliade-összessel aligha lehetne überelni.

Emiatt a könyvek nyomtatása is csúszik, ráadásul a magyar diákok tankönyveit még le is kell fordítani ugye.

A második félévben meglesz a biológia-, tanácsadás és személyiségfejlődés-, informatika-, technológia-, fizika- és földrajz-tankönyv, de továbbra sem lesz (és egyelőre kérdés, hogy mikor lesz) tankönyv a matematikához, társadalomtudományokhoz, testneveléshez (!), történelemhez, kémiához, illetve a román nyelv és irodalomhoz. Utóbbit ugyan nem kell lefordítani magyarra, csak a korábbi változatokat nem fogadta el az oktatási minisztérium. ¯\_(ツ)_/¯

Hirdetés

További részletek a Székelyhonon.

Persze nemcsak a hetedikesek könyveivel vannak bajok, a hatodikosoknak is kijutott azért nemrég.

Hirdetés