Váratlanul az egekbe szökött a napi esetszám, és megdöntött minden eddigi rekordot

Ez még nem az iskolakezdéssel, inkább a nyaralási időszak végével állhat összefüggésben.

Hirdetés

Az elmúlt napokban még semmi jele nem volt annak, hogy egy nap alatt ekkorát fog nőni az esetszám: kedden relatív magas tesztelés mellett még „laza” 1111 új fertőzöttről tájékoztatott az Stratégiai Kommunikációs Csoport, szerdán váratlanul megdőlt minden eddigi rekord az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek számát illetően. Összesen 1713 új beteget diagnosztizáltak, ami magasan meghaladja az augusztus végi 1504-es rekordot, illetve a tavaszi csúcsot (523).

Összesen 25 991 tesztet végeztek el, ami azt jelenti, hogy szinte maximális kapacitással működtek a laboratóriumok, azonban volt már ennél magasabb mintavizsgálat is egy nap alatt. A szakértők szerint a számok még nem az iskolakezdés hatását tükrözik – az majd csak két hét múlva kezd érződni a számokon –, hanem a nyaralási időszak végét. Ami abban is megmutatkozik, hogy egyre kevesebben kérnek tesztet magánúton, mivel kevesebben utaznak külföldre, emiatt nincsenek tesztelésre kényszerülve. Az elmúlt 24 órában 9449-en kértek koronavírus-tesztet, 16 542 személytől az orvosi protokoll keretében vettek mintát. Az is említésre méltó, hogy 714 újratesztelés esetében maradt pozitív a diagnózis (ez is viszonylag magas szám). A pozitív tesztek aránya: 6.48%.

Ismét ötven alá csökkent a 24 óra leforgása alatt koronavírus-fertőzés következtében elhunyt betegek száma: a tegnapi 51 eset után ma 49 halálesetet regisztráltak. Hárman a 40-49 év közötti korcsoportba tartoztak, a többi elhunyt idősebb volt. Mindannyian más betegségekkel is küzdöttek.

Jelenleg 6854-en tartózkodnak kórházban, 471 fertőzöttet az intenzív terápián ápolnak – ez azt jelenti, hogy a súlyos betegek száma ismét növekvő tendenciát mutat.

Hirdetés

Először fordul elő, hogy Kolozs megye a második helyen szerepel – Bukarest után – az esetszámok megyei lebontásában. Ez annak is betudható, hogy fertőzési gócpont alakult ki az Apahidához tartozó Dezmér faluban működő idősotthonban.

Hirdetés