Döbbenetesen gyorsan nőnek a napi esetszámok: egy lépésre kerültünk a háromezres küszöbtől

Három rekord is megdőlt: a napi új esetek, az elhunytak és az intenzív terápián ápolt betegek száma.

Hirdetés

Alig szoktuk meg a kétezer körüli platót, máris közelítjük a háromezres küszöböt: az elmúlt 24 órában 2958 új koronavírusos esetet regisztráltak az országban, ami azt jelenti, hogy soha nem terjedt még ilyen ütemben a járvány, mint most.

A tesztlaborok maximális kapacitással dolgoznak, így egy nap alatt 27 814 tesztet dolgoztak fel, 10 463-at kérésre. A pozitív tesztek aránya ismét meghaladta a 10%-ot, jelenleg: 10.62%-nál tart.

Minden grafikon kiugró növekedést mutat az előző hetekhez képest, így az elhunytak diagramja is. Kedd reggel óta 82 fertőzött halálát regisztrálták, ami nem azt jelenti, hogy ennyien is haltak meg 24 óra alatt. A brăilai közegészségügy most frissítette a nyilvántartást, így 17 új haláleset gyarapítja az országos összesítést. Az egyik elhunyt a 10-19 éves korcsoportba tartozott, de nem lehet tudni semmit a halál körülményeiről. A többi elhunyt mind 40 év feletti, három kivételtől eltekintve mindannyian más betegségekkel is küzdöttek.

Rekord magas a súlyos állapotban lévő betegek száma is, jelenleg 612 beteget ápolnak az intenzív terápián. A szabad ágyak száma egyre kevesebb, a súlyos betegeket ezért gyakran lakóhelyüktől távolabbi, kevésbé leterhelt kórházakba szállítják.

Továbbra is Bukarestben a legsúlyosabb a helyzet, ahol 517 új eset vettek nyilvántartásba. Iași 157, Fehér 117, Temes 104, Prahova 101, Kolozs 98 fertőzöttel szerepel a listán.

Hirdetés