Fotó: Székelyhon/Beliczay László

Ditró-gate: szerdán tüntettek, szombaton közvitát tartanak a helyiek a Srí Lanka-i pékek ügyében

Nem csillapodnak az indulatok a Hargita megyei településen.

Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a Ditrói Pékség két Srí Lanka-i vendégmunkást  alkalmazott, mert nem találtak szakképzett helyi munkaerőt, a helyiek egy részéből azonban igen heves indulatokat váltott ki az „idegenek” feltűnése.

A felháborodott lakók szerdán utcára is vonultak, majd közülük kéttucatnyian részt vettek a tanácsülésen, ahol ezt a témát is megvitatták.

Egy felszólaló szerint „nem kell a ditróiaknak új kultúra”, elég nekik a sajátjuk.

A polgármester, Puskás Elemér szerint „egyesek összekeverték a migrációt és a vendégmunkát”, és felszólította a helyieket, „legyen vége az uszításnak”. A polgármester rápirított kissé a dühös helyiekre, emlékeztetve őket, hogy

például a szemétmentes, a falopásmentes, vagy a családon belüli erőszakmentes Ditróért senki nem emeli fel a szavát ilyen vehemenciával.

Arra is rámutatott, hogy az eset miatt nagyon megoszlott a helyi közösség, nem mindenki akarja ugyanis elüldözni az amúgy katolikus vallású Srí Lanka-i fiatalembereket.

A Ditrói Pékség egyébként elővigyázatosságból inkább a szomszédos Gyergyószárhegyen bérelt szállást a két alkalmazottnak.

Hirdetés

A háborgók népszavazás kiírását kérik a vendégmunkások alkalmazásának betiltására a község területén, a polgármester szerint azonban ez törvénytelen lenne.

A meddő vitát végül szombat délelőttre halasztották:

a helyi művelődési házban lakossági fórumot tartanak a kérdésben.

Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés