Diszkrimináció-e a beoltottaknak tett engedmény? Igen, de nem. És még ennél is bonyolultabb a helyzet…

A diszkriminációellenes tanács elnöke szerint is fogas a kérdés, de nem beszélhetünk élből diszkriminációról.

Hirdetés

Mindenképpen közvitára kell bocsátani, és a különféle területek szakértőinek bevonásával kell megvitatni a beoltott polgárok számára tett engedményekről (például, hogy ők szabadon járhatnak étterembe, színházba stb.) szóló terveket, hiszen ezek emberi jogi kérdéseket vethetnek fel,

nem jelenthető azonban ki élből, hogy ezek diszkriminációnak minősülnek.

Ezt Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke mondta az RFI Romániának.

A kérdés igen komplex, hiszen alapvetően két embercsoport – a beoltott, és a be nem oltott lakosok – érdekellentétét kell valahogy jogilag orvosolni, így a probléma sokféleképpen megközelíthető. A szakember szerint a fő kérdés az, hogy a tavaly májusban elfogadott 55-ös számú törvény – amely a világjárvány kezelésére ad felhatalmazást a hatóságoknak – kínál-e elegendő jogi keretet az új intézkedések bevezetéséhez.

Ilyen szempontból viszonylag egyszerű a képlet (de ehhez az egészségügyi szakértők határozott állásfoglalása szükséges): a fertőzés, fertőzőképesség szempontjából különböznek-e a beoltottak és a be nem oltottak.

Ha igen, akkor nem beszélhetünk diszkriminációról.

Adódik a következő hipotetikus eset: vajon diszkriminációnak minősül-e az, ha valaki, aki visszautasítja az oltást, holott lenne lehetősége az immunizálódásra, nem mehet be az étterembe megnézni a Hamletet, esetleg a színházba megenni az omlettet (vagy fordítva).

Asztalos válasza: elsőre nem tűnik diszkriminációnak.

Hirdetés

Mégpedig azért nem, mert már bőven van lehetősége bárkinek az oltakozásra, nem úgy mint néhány hónapja, amikor a vakcinák száma és a lehetőségek korlátozottak voltak.

Bár az oltás nem kötelező, választhatom a különutasságot, tisztában kell lennem azonban vele, hogy

ezzel magam is veszélyeztetem azon embertársaimat, akik koruknál fogva nem kaphatnak oltást vagy akiknek bizonyos okból ellenjavallott a vakcina.

Szóval a kérdés éppen ennyire összetett, Asztalos szerint így számos peres esetre is számíthatunk majd, amikor a bíróság fogja eldönteni, hogy az adott esetben diszkrimináció volt-e, hogy egy be nem oltott személy nem ehette meg a Hamletet.

Hirdetés