Dănuţ Babău határőr esete megmutatja, hogy Románia még irtó messze van bármitől, ami normális

Ha a kenőpénz elfogadásáért, sőt kiköveteléséért speciális nyugdíj jár, akkor minek megjavulni?

Hirdetés

Eredetileg 4 év letöltendő börtönbüntetést kapott a borsi határátkelő egyik korábbi határőre, akiről felvétel igazolja, hogy egy alkalommal 500 lejt markolt fel egy jászvásári határátkelőtől, hogy eltekintsen bizonyos, állítólagos szabálytalanságoktól. A felvételt maga a iaşi sofőr készítette, akinek az irataiban Dănuţ Babău nevű határőr – állítása szerint – hiányosságokat fedezett fel, és eredetileg „két bonbont”, azaz 200 eurót követelt, hogy ennek ellenére hazaengedje az illetőt külföldről. Végül 200 euró helyett 500 lejjel is megelégedett.

Az egyenruhás viselkedéséből látszott, hogy korántsem az első ilyen esetről van szó, az alapfokú ítélet így szigorú is volt: 4 év börtönbüntetésre ítélték Babăut, a bíró pedig vaskos szemrehányást is tett neki a tetteiért.

A nagyváradi fellebbviteli bíróságon azonban már korántsem voltak ilyen szigorúak emberünkkel, figyelembe vették addigi büntetett előéletét, azt hogy a felesége beteg, és végül megúszta 3 év felfüggesztett börtönnel, 120 nap közmunkával és egy 10 ezer lejes bírsággal. Ja és 48 évesen még azt a luxust is megengedhette magának, hogy nyugdíjba vonuljon, így most speciális nyugdíjon tengetheti mindennapjait.

Na ezért van az, hogy Románia olyan, amilyen.

Hirdetés