Dán orvosok és asszisztensek érkeztek Bukarestbe, hogy segítsenek a járványfronton (FRISSÍTVE)

Magyarország is újabb szállítmányt küld a járvány negyedik hullámának megfékezésére.

Hirdetés

Nagy hasznát veszi Románia az EU polgári védelmi mechanizmusának, melyhez az utóbbi hetekben többször is fordult: a Covid-19 formáinak súlyos kezeléséhez szükséges gyógyszereket, lélegeztetőgépeket, oxigénkoncentrátorokat kapott eddig külföldről. Több ország is felajánlotta, hogy átvesz súlyos állapotban lévő betegeket, ugyanakkor más tagállamok intenzív terápiás orvosokból és asszisztensekből álló csapatokat küldött.

Legutóbb szerdáról csütörtökre virradóan érkezett egy csapat Dániából Bukarestbe: két orvos és öt orvosasszisztens a Matei Balș Járványtani Intézetben kezelt fertőzöttek ellátásában fognak segíteni. Csütörtökön egy újabb orvos és asszisztens csatlakozik hozzájuk.

Mivel az intézetben a szakemberhiány miatt nem bővíthették az intenzív terápiás ellátást, a dánok jelenlétének köszönhetően ennek most nincs akadálya. A jelenlegi csapat 11 napot marad, majd egy másik csoport váltja őket, összesen három hétig biztosítva segítőkezet a román kollégáknak.

A polgári védelmi mechanizmus és a sürgősségi esetek kezeléséért felelős dán hatóság közreműködése révén korábban 15 lélegeztetőgép és 8 oxigénkoncentrátor érkezett a ciolpani-i országos intervenciós központba.

Hirdetés

Csütörtök délelőtt Magyarország is újabb segítséget jelentett be Románia számára: 20, alapvetően erdélyi kórházba küld 40 lélegeztetőgépet, 1650 úgynevezett non-invazív lélegeztetéshez szükséges maszkot, valamint 3000 doboz favipiravir gyógyszert.

Hirdetés