Dan Barnát magyar vezetékneve miatt támadták, de mindenkit biztosított, hogy nagyon jó román

A félreértések elkerülése végett. Amúgy Iohannisnak és Orbannak is nekiment a PSD „idegen” nevük miatt.

Hirdetés

Nagyon érzi a vesztét a kormányzásból frissen kipaterolt Szociáldemokrata Párt (PSD). Ezt abból lehet tudni, hogy az államfő-választási kampány hajrájában elővette minden, sarokba szorult román párt és politikus leghatékonyabbnak tartott csodafegyverét: az uszítást.

A célpontban azon jelöltek vannak – köztük Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke –, akik nem román származásúak, vagy legalábbis a nevük nem román.

A sort, ahogy arról írtunk is,  szerdán a Szeben megyei PSD nyitotta, amely Facebook-oldalán hosszas névelemzésben kezdett, miután a politikai ellenfelek – amúgy valóban nem túl kulturált módon – gyakran gúnyolódnak Viorica Dăncilă PSD-elnök és államfőjelölt második keresztnevén, ami nem más, mint a Vasilica.

A posztot aztán a felháborodás miatt eltávolították, ám a stafétát átvette Foksány PSD-s polgármestere, Cristi Misăilă, aki ugyanezen témában ment nagyot.

„Klaus, Siegfried, Orban, Hellvig, Julien, Clotilde, Kelemen, Tomac. Az idegenek vezetik az országot? Gratulálunk, SRI!” – írta.

Hirdetés

Dan Barna egy kampánygyűlésen reagált az „idegenszívűségről” szóló vádra. Biztosított mindenkit, hogy tiszta román a pedigréje, szülei Szeben megyeiek, édesapja Polyánból, édesanyja Resinárból származik.

„Nagyon román vagyok, de ha egy romániai kisebbséghez tartozó állampolgár lennék, akkor sem lenne gond” – verte vissza a pofátlan támadásokat. Azt is hozzátette: tudomása szerint magyar vezetékneve ellenére családja legalább 3-4 generációra visszamenőleg román.

Most biztos mindenkinek jobb.

Hirdetés