Csúcsteljesítmény: egyetlen hónap alatt 334 alkalommal hagyta magát megvesztegetni a nyugdíjpénztár orvosa

Asszisztense tálalt ki az ügyészeknek egy kedvezőbb vádalkuért cserébe.

Hirdetés

Ha a kenőpénz elfogadása egy versenyszám lenne, a Bihar megyei nyugdíjpénztár egyik orvosa, Guț Ana bajnok lenne benne: 2015. május 11 – június 15. között 334 alkalommal vett át kenőpénzt a nyugdíjazáshoz szükséges különböző orvosi dokumentumok kiállításáért. Akárhogy számoljuk, ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül tízszer csúsztattak a zsebébe különböző összegeket. A korrupcióellenes ügyészség még csak most emelt vádat ellene, miután a szintén gyanúsított asszisztense egy kedvezőbb vádalkuért cserébe részletes beismerő vallomást tett. Rajta kívül még tíz vádlott tett vallomást az ügyészeknek, cserébe felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Az orvosnő 68 ezer lejnyi jogtalan haszonra tett szert azzal, hogy pénzt fogadott el a nyugdíjazási papírok felülvizsgálatakor, többek között a rokkantsági fok megállapításakor. Tevékenységét 14 közvetítő segítségével terjesztette ki. Asszisztense is fogadott el kenőpénzt, igaz, ő „csak” 36 alkalommal. Mivel beismerte tettét és részletesen beszámolt a Bihar megyei nyugdíjpénztárnál fellelhető korrupcióról, a vádalku keretében két év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ügy a Bihar megyei bíróságra került, és a házkutatások során lefoglalt 2 427 255 lejre és egyéb javakra kiterjesztett vagyonelkobzást rendeltek el.

Hirdetés