Fotó forrása: Mihai Baciu Facebook-oldala.

Csodaszép flamingók érkeztek a Duna-deltába? Nem baj, pár nap alatt elhajtották őket a turisták!

Pedig szigorúan védett területen telepedtek meg, ahova senki nem teheti be a lábát, ha nem tudományos kutató.

Hirdetés

Alig hat nappal ezelőtt felrobbant a hazai internet: a Duna-delta Bioszféra Rezervátum Facebook-oldalán megjelent egy lelkes (és mint később kiderült, kicsit naiv) bejegyzés (szép képekkel), miszerint igen ritka vendégek,

több mint 100 rózsaszín flamingó érkezett a rezervátum szigorúan védett részére.

És ez milyen fantasztikus!

Az is. A hazai sajtó és az internet népe felkapta az információt, egymást követték a cikkek, megosztások, nagy volt az öröm. Igaz, két napra rá már olyan bejegyzések jelentek meg a rezervátum oldalán, hogy: Ne stresszeld az állatokat, ha fotózod őket! Nyilván flamingókkal illusztrálták a figyelmeztetést. De ez akkor nem tűnt fel szinte senkinek. Az sem, hogy vajon miért kezdik rángatni a vészharangokat a szakemberek.

Május 29-én aztán egy profi fotós és idegenvezető már arról írt bejegyzést, hogy

„áltermészetbarátok csordái” hatoltak be a flamingók által belakott,

egyébként szigorúan védett területekre, ahova csak kutatási engedéllyel lehet belépni.

Hirdetés

És itt vagyunk május 31-én, amikor a Román Madártani Társaság egy képviselője azt nyilatkozta, hogy emberek, ennyi volt: a flamingók idén sem fognak költeni a Duna-deltában. Mégpedig azért, mert „folyamatosan zargatták őket, turisták, fotósok, úgynevezett jóakarók, boldog-boldogtalan követte őket drónokkal, csónakon, ami csak kézbe akadt. Az egyik szigorúan védett területen a madarak már elkezdték a fészeképítést, ám az emberi zaklatás miatt elmenekültek.

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy visszatérjenek.”

Nos, lényegében ennyi. Ilyenek a hazai mindennapok. Van valami, ami szép. Erre mit csinál a drága jó nép? Addig szemetel, rombol, jelen esetben hajkurász, míg írmagja se marad a szépnek. Gratulálunk!

Hirdetés