Országnyi erdő, országnyi hazugság: csak papíron létező fákkal nehéz lesz gyarapítani Románia erdőtakaróját

Az elmúlt évtized legnagyobb erdősítési projektje valójában szemfényvesztés.

Hirdetés

Gyakran hallhatjuk a sajtóban, hogy Romániában található Európa érintetlen erdeinek kétharmada, melyet meg kell védeni a famaffiától. Az is tény, hogy jócskán elmaradunk az EU-s átlagtól (38%) az erdős területek százalékban kifejezett arányát illetően: bár egykoron az ország területének több mint 80%-át erdők borították, ez a szám ma már csak 29%.

2008-ban az összes parlamenti párt támogatásával elfogadtak egy törvényt, melynek célja a közel tíz százalékos lemaradás behozása. Az ambiciózus tervek szerint 2035-ig 2 millió hektár területet erdősítenének be. A gond csak azzal van, hogy

a mindenkori kormányok lelkesedése addig tart, míg a politikai elit fel nem sorakozik valamelyik erdő szélén elültetni pár facsemetét,

természetesen a sajtó jelenlétében, gumicsizmában, lapáttal, feltűrt ingujjban. Az érdemi munka tizenkét év alatt nem sokat haladt, pedig volt pár kormány a hatalmon. Tizenhárom év alatt egyetlen kormányzati jelentés sem készült arról, hogy a törvénybe foglalt erdősítési cél milyen mértékben haladt előre.

Legutóbb 2020 elején, az azóta korrupcióval gyanúsított Costel Alexe volt környezetvédelmi miniszter játszotta el ezt a forgatókönyvet, az Országnyi erdő elnevezésű erdősítési projekt keretében, Klaus Iohannis államfő fővédnökségével. A projekt PR-kampányára egy rakás pénzt költöttek,

a televíziós reklámokon kívül még zöld színű egyenmellényekre is tellett.

Az „elmúlt évtized legnagyobb erdősítési projektje”, ahogy hirdették, valójában az elmúlt évtized legnagyobb hazugsága. Erre a következtetésre jutott Recorder oknyomozó portál, mely közelebbről is megnézte, mennyi fát sikerült azóta elültetni. Kiderült: nem sokat.

Hirdetés

Az Országnyi erdő projekt honlapján feltüntetett térkép, mely az erdősítés menetét mutatja, gyakorlatilag szemfényvesztés. A portál munkatársai személyesen keresték fel a faültetések helyszíneit, de 11-ből mindössze 5 esetben találtak facsemetéket. Természetesen megkeresték az illetékes erdészeket is, akik vagy nem értették, hogy miről van szó, vagy hárítottak, illetve arról beszéltek, hogy a jövőben tervezik elültetni a papíron már létező fákat.

Közben a kormány a „sikeresen zárult” faültetési akciósorozat után máris újabb erdősítési kampányra készül:

mintegy másfél milliárd eurót fordítanak az uniós helyreállítási alap Romániának szánt forrásaiból. Olténiában 3500 hektárnyi területet erdősítenek be, hogy megakadályozzák a térség elsivatagosodását.

Remélhetőleg, azokat az akácfákat tényleg elültetik, nem úgy, mint az Országnyi erdő fáit.

Hirdetés