Csak azért is! Harmadjára is megalapították a katolikus iskolát Marosvásárhelyen

Az új tanévtől önálló státus nélkül, a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként folytatja tevékenységét a többszörösen meghurcolt iskolai közösség.

Hirdetés

A kisebbségi jogok területén önmagát mintaállamnak tekintő Romániában történik, hogy 2014 óta harmadjára is neki kell futni egy magyar egyházi iskola megalapításának. A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumról van szó, melyet először a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fúrt meg, törvénytelenséget gyanítva a megalapítás mögött. Bár a vádemelés megtörtént Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen, a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de

az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A következő fontos dátum 2018, amikor miniszteri rendelettel újra megalapították az iskolát, miután Magyarország kormánya 2017-ben a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emelt Románia OECD-csatlakozása ellen. Ezt a rendeletet a legfelsőbb bíróság idén májusban érvénytelenítette.

Így érkezünk el a mai naphoz, amikor is a marosvásárhelyi városi tanács csütörtök délutáni ülésén megszavazta az iskolahálózat struktúrájának módosítását, és ezen belül a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozását. Minderre azért volt szükség, hogy a 2023-2024-es tanévtől ismét önálló intézményként működhessen a római katolikus gimnázium. Addig is önálló státus nélkül,

a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként folytatja tevékenységét.

Hirdetés

A 23 tagú önkormányzati testületben 15-en szavaztak a határozat elfogadása mellett (az RMDSZ, a PNL és a Szabad Emberek Pártja, avagy a POL képviselői), míg a Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt tanácsosai a jogi bizottság negatív véleményezésére hivatkozva a döntés elhalasztását kezdeményezték.

Ettől függetlenül harmadjára is elkezdődhet az iskola újraalapítási folyamata, és csak reménykedni lehet, hogy ezúttal nem lesz semmi gond.

Hirdetés