Covidhíradó: Európa-szerte növekednek a napi esetszámok, Romániában egyelőre lassabb az ütem

Közben az elmúlt 24 órában is 200-nál több új koronavírus fertőzöttet regisztráltak. Bezzeg az oltáskampány továbbra sem akar begyorsulni.

Hirdetés

Immár ötödik hete, hogy növekvőben vannak a napi esetszámok az európai országokban, a jó hír viszont az, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma továbbra is stabil marad – mutat rá legfrissebb összegzésében az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Jelenleg 100 ezer lakosra 214 új megbetegedés jut – ez 6 százalékkal több, mint egy héttel korábban. Az új esetszámok tekintetében jelenleg Ciprus vezet az elmúlt 14 nap alatt regisztrált számok alapján,

azt viszont jó látni, hogy Magyarország (8 eset/100 ezer lakos) és Románia (9,13) az utolsó két helyet foglalja el ezen a listán.

Az elmúlt 24 órában egyébként 230 új koronavírus-fertőzésről számolt be a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), és öt koronavírussal diagnosztizált személy halálát jelentették.

A nyilvántartás szerint jelenleg 528 személyt kezelnek kórházban, és 68 személy szorul intenzív terápiás ellátásra. A legtöbb esetet Bukarestből jelentették, összesen 48-at.

Az oltáskampány viszont továbbra is ugyanabban a tempóban halad, mint az elmúlt napokban.

Az elmúlt 24 órában 15 298 személy kapott oltást, közülük 11 402 kapták meg az első dózist. Így most ott tartunk, hogy összesen 4 913 347 személy van túl az emlékeztetőn is (vagy az egydózisú vakcinán), de ez még mindig csak a lakosság 25 százaléka.

Hirdetés