Covid-kórházat csináltak egy bukaresti kórházból – az éjszaka közepén paterolták ki a súlyos betegeket (VIDEÓval)

Olyanokat is, akiket egy-két nappal korábban műtöttek. A felháborodott tömeget a kórház előtt a csendőröknek kellett féken tartani.

Hirdetés

Dolgok, amik csak Romániában történhetnek meg című rovatunkban újabb meghökkentő eseményről vagyunk kénytelenek beszámolni.

Az országos vészhelyzeti bizottság úgy döntött, hogy Covid-kórházat csinál a Bukarest második kerületében lévő Foișor Kórházból. Ebben még semmi meghökkentő nem lenne, hiszen pontosan tudjuk, hogy a a fertőzöttek nagy száma miatt a meglévő járványkórházak dugig teltek, beleértve az intenzív osztályokat is, így már a súlyos betegeknek sem jut megfelelő ellátás.

A döntést viszont egyik percről a másikra hozták meg, azaz pénteken kitalálták, hogy szombattól már Covid-kórház lesz az említett ortopéd intézmény.

Ennek következtében az ott lévő betegeket késő este, a sajtó, a – teljesen érthető módon – kiakadt rokonok, és a hírre sebtében összeverődött tüntetők őrjöngése közepette, erőltetett menetben rakták ki az egészségügyi létesítményből, ahogy azt a bizonyos macskát szokás.

A felhergelt tüntetők miatt a csendőrség is nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

A mintegy száz beteg – akik közül a legtöbben még további kórházi ellátásra szorultak volna – zömét ráadásul hazaküldték, és csak 12 súlyos esetet irányítottak át más kórházakba.

Olyan is volt, akit egy-két nappal korábban műtöttek, mégis hazazavarták.

Egy alexandriai (Teleorman megye) hölgy például azt mesélte a sajtónak, hogy őt este hétkor értesítették: azonnal jöjjön hozzátartozója után, és vigye haza, dacára annak, hogy az illetőt csütörtökön műtötték meg.

Sanitas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Viorel Huşanu teljesen kiakadt a hírre, egyszerűen nem tudja felfogni, hogy történhet meg ilyesmi a 21. században egy EU-tagállamban.

Egyúttal Vlad Voiculescu egészségügy-miniszter lemondását is követelte.

Hirdetés

Ioana Stăncel egészségpolitikai szakértő szerint a döntés ugyan szükséges és érthető, de a mód, ahogyan ezt az egészet levezényelték, már egyáltalán nem az, hiszen a kórházból gyakorlatilag kidobott betegek nagy többsége még egyáltalán nem állt készen arra, hogy hazaküldjék,

ráadásul a nagy fokú stressz, aminek kitették őket, könnyen ronthat az állapotukon.

Raed Arafat a közfelháborodás nyomán, pénteken késő este videón próbálta meg elmagyarázni a helyzetet.

Mint mondta, vannak nehéz döntések, amiket azonban meg kell hozni. Szerinte Bukarstben – ahogy mellesleg az ország többi pontján sem – nincsenek már helyek a Covid–19 súlyos formájában sznvedők számára, a Foișor Kórházban pedig 21 intenzív terápiás hely, és további 200 olyan ágy van, amelyeknek oxigénellátása is van, így a lépés elkerülhetetlen volt.

Az erőltetett evakuálás szombat reggel folytatódott, amikor a még ott lévő 13 beteget is elszállították: közülük 9-et más kórházakba, 4-et pedig hazaküldtek.

A hírek szerint szombaton már meg is érkeznek az első koronafertőzöttek a kiürített kórházba.

Hirdetés