Ciucă védi a katonai nyugdíjakat, nem lesz nálunk euró, van egy új foglalkozás Romániában – hírmix

Ha elakad a gyereknevelésben, ezentúl szakembert és applikációt is segítségül hívhat.

Hirdetés

A katonatiszt miniszterelnök jól megvédte a katonanyugdíjakat

Romániának hamarosan véglegesítenie kell a beszámolóját Brüsszel irányába, ahhoz, hogy teljes mértékben megkapja az országos helyreállítási terv keretében eredetileg rá osztott sok millió eurót az uniótól. Csakhogy van itt egy sarkalatos kérdés: a nyugdíjreform, amit a fejeseknek sehogy sem akaródzik megoldani, mert akkor bizony komoly érdekek sérülnének. És nem feltétlenül csak a nyugalmazott bírák, ügyészek és egyéb igazságügyi alkalmazottak hatalmas öregségi járadékáról van szó, hanem például a katonatisztekéről, amelyek szintén hatalmasak ahhoz képest, hogy – tudjuk mennyit dolgoztak életükben. Brüsszel tavaly oda is szólt a román kormánynak, hogy a katonai nyugdíjakat is át kéne gondolni, ha már nyugdíjreformról van szó, és ha esetleg nem akarunk elbukni egy csomó pénzt. Csakhogy a szintén katonatiszt miniszterelnök, Nicolae Ciucă a saját érdekei felől nézi a dolgokat: csütörtökön jól megvédte a katonanyugdíjakat, kifejtve a sajtónak, hogy azok bizony nem különleges nyugdíjak, hanem szolgálati nyugdíjak. (Ciucă azután nyilatkozta ezt, hogy a PSD elnöke, Marcel Ciolacu utalt rá, hogy lemondanak a különleges nyugdíjak reformjáról, és ezért a korábbi PNL-s kormányt, köztük az akkor a védelmi miniszteri tisztséget betöltő Ciucă urat tette felelőssé.) És akkor itt idéznénk egy mondatot a miniszterelnök nyilatkozatából:

„A honvédelmi rendszerben dolgozóknak (…) bizalomra, perspektívára, kiszámíthatóságra van szükségük ahhoz, hogy szakszerűen végezhessék munkájukat.”

Már nem azért, miniszterelnök úr, de a többi „mezei” polgárnak is erre volna szüksége…

Eközben Iohannis kimondta a nyilvánvalót: nem csatlakozunk az euróövezethez

Nem lenne reális megszabni egy dátumot Románia euróövezethez való csatlakozására, az ország ugyanis számos feltételnek nem tesz eleget – nyilatkozta Klaus Iohannis az Európai Tanács brüsszeli ülése előtt. Mindezt mondjuk tudtuk, de tök jó, hogy az elnök elutazott Brüsszelbe, hogy ezt hazaüzenje. Iohannis kitért rá, hogy energiaválság van, az európai ipar is komoly gondokkal küzd, nagy az infláció is, így most nem az a legfontosabb problémánk, hogy euróval fizessünk a kisboltban. Iohannis még pénteken is Brüsszelben lesz, ahol az Európai Tanács tavaszi ülésén vesz részt.

De sebaj, mert hivatalosan is van egy új foglalkozás Romániában

Gabriela Firea családügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy hivatalosan is bekerült a romániai foglalkozások jegyzékébe a szülői tanácsadó munkakör. Ez egy olyan szakember, akihez a szülők bizalommal fordulhatnak, ha elakadnak a gyereknevelésben. Firea ezt azután jelentette be, hogy részt vett a Bebbo nevű, szintén gyereknevelési tanácsokkal szolgáló okostelefonos applikáció román változatának a bemutatóján. Az UNICEF által kifejlesztett, ingyenesen letölthető alkalmazás a 6 évesnél fiatalabb gyermekek helyes gondozására nézve ad hasznos tanácsokat a szülőknek a gyermek egészségével és fejlődésével kapcsolatban a táplálkozástól a korai tanulásig és a megfelelő szülői magatartásig.

Hirdetés