Ciucă miniszterelnök szerint a híresztelések ellenére maradnak a rezsitámogatások

A miniszterelnök a tárcaközi energiaügyi bizottság ülésén beszélt erről.

Hirdetés

Az áram és a földgáz nemzetközi piacokon jegyzett áremelkedése nyomán a napokban felröppent a hír, amelyet több hírcsatorna is pörgetett, miszerint a bukaresti kormánynak elfogyott a pénze az év elején elfogadott, és jövő áprilisig tartó rezsitámogatások finanszírozására.

Ennek nyomán azzal riogatták az embereket, hogy a téli fűtési időszakban az eredeti ígéretekkel szemben nem kapják meg a támogatást, így

elszabadulhat az áram és a földgáz ára, ami számos háztartást hozhat nehéz helyzetbe.

Nos, annyi bizonyos, hogy a helyzet nem túl rózsás, ennek az egyik jele, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdán délután első ízben hívta össze azt a tárcaközi bizottságot, amelynek az a feladata, hogy enyhítse az energiahordozók árának emelkedése okozta gondokat, és gondoskodjon az energetikai infrastruktúrába való beruházások megvalósításáról.

Az ülésen Ciucă kijelentette: továbbra is

hatályban maradnak az energiaárak korlátozására és kompenzálására vonatkozó intézkedések,

abban a formában, amely a lakosság és a gazdaság védelméhez szükséges.

Emellett folytatják a fűtési idényre való felkészülést, hogy biztosítani lehessen a lakosság és a gazdaság energiaellátását.

Vagyis jelen állás szerint maradnak a rezsitámogatások – a kérdés az, hogy szükséges-e valamilyen mértékben csökkenteni őket.

Hirdetés

Mint ismert, a kormány februárban elfogadott rendelete értelmében akik havi 100 kilowattóránál kevesebb áramot fogyasztanak, azoknak kilowattóránként 68 banit kell fizetniük egy évig.

Ez több mint négymillió háztartást érint.

A 100 és 300 kilowattóra közötti fogyasztású háztartások válláról is levesznek némi terhet: számukra 80 baniban maximalizálták kilowattóránként az áram árát, ami szintén mintegy négymillió háztartást érint.

A rendelkezés a földgázt is érinti: a havi 1200 köbméternél kevesebb gázt fogyasztó háztartások kilowattóránként 31 banit fizetnek, ez 2,8 milliárd lejt kóstál az államkassza számára.

Az árplafon és a piaci ár közötti különbözetet a kormány kifizeti a szolgáltatóknak – viszont a világpiaci ár növekedésével ez a különbözet egyre nagyobb összegű.

Hirdetés