Ceaușescuhoz hasonlítja Orbán Viktort egy izraeli lapban egy kolozsvári magyar egyetemi tanár

Orbán valószínűleg nem áll majd kivégzőosztag elé, mint a román diktátor, hanem választhat a magyarországi börtön, vagy egy brazíliai, törökországi vagy oroszországi villa között – írja Tibori-Szabó Zoltán.

Hirdetés

„Nyugtalanító párhuzam” vonható Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között orosz-barátság, antiszemitizmus, demokrácia- és Nyugat-ellenesség tekintetében – írja a vezető izraeli napilap, a Haaretz hasábjain kedden megjelent véleménycikkében Tibori-Szabó Zoltán kolozsvári újságíró, egyetemi tanár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának keretében működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézet igazgatója.

Mint írja, a Ceaușescu-Orbán párhuzam nem új keletű, tíz évvel ezelőtt írt cikket a francia Le Monde napilapban ifj. Rajk László arról, hogy Orbán Magyarország és Európa ellensége, rendszere pedig leginkább a Ceaușescuéra hasonlít.

Tibori-Szabó szerint ahogy Ceaușescu nacionalizmusával, függetlenségével és szuverenitásával bosszantotta a Szovjetuniót, Orbán Viktor is ugyanúgy, módszeresen fordul szembe és szabotálja szabadon választott szövetségeseit Brüsszelben és Washingtonban, az állítva, hogy ő az egyetlen védelmezője a nyugati civilizációnak a nem európai migránsokkal, a fajok keveredésével, a gender-ideológiával és a poszt-nyugati értékekkel szemben.

Orbán udvarlása Putyinnak és Moszkvának, amellyel aláássa az EU-t és a NATO-t, erősen hasonlít arra, ahogyan Ceaușescu szembefordult a KGST-vel és a Varsói Szerződéssel és közeledett a kommunista Kínához. És ahogyan Ceaușescu mímelte, hogy Vietnámot támogatja az USA ellen vívott háborúban,

Orbán is csak a nyilatkozatok szintjén támogatja Ukrajnát, miközben valójában Oroszország pártján áll

– írja a szerző.

Tibori-Szabó antiszemitizmus tekintetében is párhuzamot lát Orbán és Ceaușescu között: a zsidógyűlölő Ceaușescu tagadta, hogy a románok részt vettek a romániai Holokausztban, és kigolyózta a zsidókat a Román Kommunista Párt vezetőségéből. De ő hideg pragmatizmusból és anyagi ellenszolgáltatás fejében ápolt kapcsolatot Izraellel, és mert hitt a zsidó világuralommal kapcsolatos antiszemita klisékben.

„Orbán antiszemita kampányokat rendez, meghamisítja Magyarország náci és kollaboracionista történelmét, aláássa és szabotálja országának minden Holokauszttal kapcsolatos oktatási intézményét és projektjét. Ugyanakkor úgy tesz, mintha ő lenne a magyar zsidók legnagyobb védelmezője és Izrael állam bajnoka a különböző nemzetközi helyzetekben.”

Hozzáteszi, hogy Ceaușescu és Orbán is rehabilitált fasiszta értelmiségieket és politikusokat, bizonyítottan háborús bűnösöket is.

A szerző szerint gazdasági téren Orbán Viktor megpróbálja Oroszországot és Kínát kijátszani az USA és Európa ellen és hangsúlyozza, hogy Magyarországnak sürgős pénzügyi megállapodásokra van szüksége velük. És habár Ceaușescuhoz hasonlóan Orbán is azt állítja, hogy ellene van mindenféle gazdasági blokknak, a román diktátor néha racionálisabbnak tűnik a magyar miniszterelnöknél, hiszen

Ceaușescu észszerű áron vásárolt kanadai atomreaktorokat, míg Orbán szándékosan túlfizeti az orosz atomtechnológiát.

Hirdetés

Tibori-Szabó Zoltán úgy véli, a Ceaușescu-Orbán párhuzam a nemzeti oktatás területén is áll: a nacionalizmust, a sovinizmust, az idegengyűlöletet, a „tiszta” ősök kultuszát nagy csinnadrattával tolják előtérbe és gondozzák. A román diktátor megakadályozta, hogy népe hozzáférjen a nyugati kiadványokhoz, Orbán pedig kirúgott az országból egy nyugati egyetemet és helyette behozott egy kínait.

„Ceaușescu és Orbán, mindketten a foci megszállottjai, túlméretezett stadionokat építettek szülőfalujukban, figyelmen kívül hagyva a helyi szükségleteket és valóságot, és mindketten eltúlozták gyökereiknek fontosságát azzal, hogy helyi focicsapataiknak helyet biztosítottak a nemzeti első ligában.”

Tibori-Szabó utal Orbán Viktor tusványosi kijelentéseire, amelyek megmutatták igazi lényét: egy ultranacionalista populista, erős náci elhajlásokkal. Orbánnak semmit nem jelent, hogy ezeket a botrányos kijelentéseket sorra elítélték az EU különböző intézményei, az amerikai külügyminisztérium, vagy az izraeli Holokauszt-emlékhatóság, a Jad Vasem.

„Orbán valószínűleg nem úgy végzi, mint Ceaușescu, a kivégzőosztag előtt. Eljön a pillanat, amikor választania kell majd egy magyarországi börtöncella és egy szég brazíliai, törökországi vagy oroszországi villa között.”

A szerző szerint a nyugati világnak határozottan és sürgősen fel kell lépnie a magyar kormányfő ellen, mivel

Orbán Magyarországa mára az EU és a NATO rákos daganatává vált.

Erre a helyzetre szerinte a „radikális műtét” a megoldás, Magyarországot és miniszterelnökét el kell szigetelni és megbüntetni tetteiért, az EU-nak el kell marasztalnia az Orbán-rezsimet az uniós tagság politikai feltételeinek sorozatos megsértése miatt, a nagy nyugati cégeknek pedig felül kell vizsgálniuk magyarországi beruházásaikat.

Az elszámoltatás és a nyomásgyakorlás az egyetlen nyelv, amit a magyarországi szabad sajtót, a független igazságszolgáltatást a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerét tönkretevő Orbán megért, ha pedig ez nem történik meg, ez az antidemokratikus modell elterjed és destabilizálja előbb Magyarország szomszédait, majd az egész Európát – zárja cikkét Tibori-Szabó Zoltán.

Hirdetés