Bűnszervezetek Európa szemétlerakójának használják Romániát – mondja a Környezetvédelmi Őrség vezetője

Egyre nagyobb a nyomás a határátkelőkön, kamionszámra hoznák be az álcázott hulladékot.

Hirdetés

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben megszaporodtak azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy külföldről törvénytelenül behozott szemétszállítmányokra bukkantak Romániában: erre szakosodott bűnszervezetek konkrétan Európa szemétlerakójává avatnák az országot – ez nem alufóliasisakos konteósok által kitalált összeesküvés-elmélet, hanem maga a román Környezetvédelmi Őrség vezetője, Octavian Berceanu kongatta meg a vészharangot.

Berceanu szerint a jelenlegi a legnagyobb illegálisszemét-lerakási hullám Európában, mivel a bűnszervezetek számára kontinens-szerte ez az egyik legjobb biznisz most, hogy Kína két éve leállította a külföldi szemét importját, Nyugat-Európában pedig emiatt beteltek a szemétlerakók.

Vagy ha nem is teltek be, ott tonnánként 250-300 euróba kerül, hogy törvényesen megszabaduljanak a hulladéktól, Romániában viszont csak 50-70 euró.

Így aztán

még a szállítással együtt is megéri becsempészni az országba,

hogy aztán a hulladéklerakókban úgy próbálják leadni, mintha itt termelték volna.

Berceanu szerint egy egész törvénytelen iparág alakult ki a szemét Romániába csempészésére, a romániai hatóságok ezért megfeszített tempóban, 24 órából 24-ben dolgoznak annak érdekében, hogy még idejében lefüleljék a szállítmányokat, és megpróbálják felderíteni az ezzel foglalkozó szervezett bűnözői csoportokat.

A környezetvédelmi őrség vezetője szerint mindemellett folyamatosan óriási nyomás nehezedik a határátkelőkre, a csempészek megpróbálják kihasználni a legkisebb figyelmetlenséget is.

Hirdetés

A módszer egyszerű, de hatékony: a szemetet csempésző kamionokban a raktér ajtajához közel legális termékeket helyeznek el, például játékokat vagy használt bálás ruhát, és

mögéjük rejtik a szemétszállítmányt.

Ennek érdekében most a kormány mobil szkennereket telepítene a határátkelőkhöz, hogy azok segítségével „betekinthessenek” a kamionok rakterébe, és kiszúrhassák, hogy a minőségi angol használt sportcipők mögött nem lapul-e néhány tonnányi csempészett szemét is.

Ez nagyon fontos lenne, ugyanis ha egyszer egy ilyen illegális szállítmány bejut az országba, már nehéz elkapni – húsz kilométernyire a határtól rendszerint már bottal üthetik a nyomát, hiszen előbb-utóbb eljut egy hulladéklerakóhoz vagy -égetőhöz.

Úgyhogy a szemétháború elkezdődött, csapataink harcban állnak.

De egyelőre nyerésre nem.

Hirdetés