Liu Shaoang váltja Jászapáti Petrát a döntőben. Fotó: MTI.

Bukással is lehet olimpiai érmet nyerni!

A pekingi téli olimpia első döntős napján máris jutott érem a magyaroknak, a rövidpályás gyorskorcsolya vegyesváltó végzett a harmadik helyen.

Hirdetés

A nap „bukása”: Magyarország. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia (és a negyeddöntőben futó John-Henry Krueger) két futamgyőzelemmel jutott a vegyesváltó fináléjába, ahol a jégen negyedik, a zsűriasztalnál viszont harmadik lett. A Kónya Zsófiát buktató kanadaiakat ugyanis kizárták – ebben a sportágban a videóbírózás mindennapos dolog. Ez volt a nyolcadik magyar érem a téli olimpiák történetében, egy arany és két ezüst után az ötödik bronzot nyerte a váltó. Egyéniben is jól ment a magyaroknak, női 500 méteren Jászapáti Petra, férfi 1000 méteren pedig a Liu-testvérek és Kruger is továbbjutott futamából.

A nap mázlistája: Kína. A már említett videobírónak köszönhetik a vegyesváltó megnyerését, az elődöntőben ugyanis csak negyedikek lettek, de az előttük végző oroszok és amerikaiak kizárásának köszönhetően jutottak tovább a magyarok mellett.

A nap elsője: Therese Johaug. A norvégok klasszisa fél perces előnnyel nyerte a női síatlont (7,5 km klasszikus + 7,5 km szabad stílusú sífutás), és ezzel övé lett az olimpia első aranyérme.

A nap hajrája: Norvégia. Három büntetőkörrel és 13 lövőhibával nem nagyon lehet biatlonversenyt nyerni, a norvég vegyesváltónak azonban összejött – mert sízésben annyival jobbak voltak a többieknél: Johannes Bø az utolsó kilométeren 10 másodperces hátrányt hozott be az orosz Latyipovon.

A nap rekordere: Irene Schouten. A holland gyorskorcsolyázó 20 éves olimpiai csúcsot megdöntve nyerte a női 3000 méteres versenyt. A második helyen az olasz Francesca Lollobrigida, a világhírű olasz színésznő, Gina Lollobrigida unokahúga végzett.

Hirdetés